Ajans Bakırçay

Bergama Ayaskent’te, çocuklar için düşevi ve Bellek Evi Derneği açıldı

GÜNDEM

Muhtarından öğretmenlerine; gencinden yaşlısına; köyde yaşayanlarından gurbette olanlarına kadar, yediden yetmişe tüm belde halkının imece usulüyle yürüttüğü çalışmalar meyvesini verdi.

Bergama’nın kırsal mahallerinden olan Ayaskent beldesinde, Cumhuriyetin 98. yılının kutlandığı 29 Ekim 2021 günü anlamlı bir açılış gerçekleştirildi.

Kısa süre önce kurulan ve kasabanın sosyokültürel değerlerini korumayı, köy belleği oluşturup, bunu gelecek kuşaklara aktarmayı amaç edinen; bir anlamda geçmişle gelecek arasında köprü kurmayı hedefleyen Bellekevi Derneği, dernek binası olarak kiralanan iki katlı bir yapıda, köy kadınları ve köy çocuklarının yararlanacağı mekânlar oluşturmak için bir girişim başlattı.

Muhtarından öğretmenlerine; gencinden yaşlısına; köyde yaşayanlarından gurbette olanlarına kadar, yediden yetmişe tüm belde halkının imece usulüyle yürüttüğü çalışmalar meyvesini verdi.

Geçmişte avcılar kulübü olarak kullanılmış olan iki katlı Bellekevi Derneği binasının ilk katı, köy kadınlarının toplanıp, çeşitli etkinlik ve kurslar tertip edeceği şekilde, otantik köy evi havasında düzenlendi.

Binanın üst katı ise mahalleli çocukların zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, pek çok eğitici materyalin ve kitapların bulunduğu bir mekâna dönüştürüldü ve buraya Düşevi adı verildi.

Ayaskent Bellekevi Derneği, daha kuruluş aşamasındayken mahallede iki gün süren, çok başarılı bir yerel festival düzenledi. Daha sonra tüm dünyayı saran Covid19 pandemisi ortaya çıkınca, festivallere ara verildi ancak dernek bu kapanma döneminde de boş durmayarak, mahallenin çocuk ve kadınlarının sosyalleşip, eğitim alacağı bu mekânların ortaya çıkmasını sağlayan projeler üretti.

Derneğin “Geçmişe Saygı; Geleceğe Miras” sloganına uygun olarak, aynı binada farklı kuşaklar, yeni fikirler öğrenmek üzere bir araya getirilmiş oldu.

Açılış törenine Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama protokolü, bazı siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri ile çevre köylerin muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.