Ajans Bakırçay

Bakırçay'daki balık ölümleri için suç duyurusu!

GÜNDEM

Bakırçay’da yaşanan balık ölümleri için iki belediye hakkında Dikili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Kuzey Ege’nin can damarı Bakırçay’da yaşanan balık ölümleri için Dikili ve Bergama Belediyeleri hakkında Dikili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Nehir yatağı, haziran ayında suyun tarım amaçlı kullanılması için her yıl olduğu gibi set ile kapatılmıştı. Ancak set çekme görevini üstlenen Bergama Belediyesi tarafından buraya cüruf döküldüğü, bir mermer ocağından alınan cürufun ise kimyasal işlem görmüş ve yaşama tehdit olduğu iddia edilmişti.

Birkaç gün önce Bakırçay’da meydana gelen olayda tarım alanlarının sulanmasının da sağlandığı nehrin üzerini binlerce balık ölüsü ve bölgeyi ağır bir koku kaplarken, çürümüş balık leşlerini ise sineklerin sardığı görülmüştü.

Çandarlı Halk Meclisi üyelerinin tüm uyarılarına rağmen yapılan set, balık ölümleri araştırılmadan ve numune alınmadan Dikili Belediyesi görevlileri tarafından yıkıldı. On binlerce çürümüş balık leşinin bulunduğu sular denize salındı. Olay birkaç gün önce yaşanmasına rağmen Dikili Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekibi ise numune almaya; oluşturulan setin yıkımı gerçekleştirdikten sonra geldi.

DİKİLİ VE BERGAMA BELEDİYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Tüm bu yaşananların ardından ise Çandarlı Halk Meclisi üyeleri ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından, Dikili ve Bergama Belediyeleri hakkında kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunuldu. İddialarla ilgili fotoğraf ve deliller de Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu.

“BERGAMA BELEDİYESİ MERMER OCAKLARINDAN ALINAN CÜRUFTAN SET ÇEKTİ”

Yapılan açıklamada; “Çandarlı sınırları içerisinde Bakırçay'ın denize ulaşmasına 2 buçuk, 3 km kala, çim ekili alanların hizasına şikâyet olunan Bergama Belediyesi tarafından set yapılmış ve deniz tarafına, ovaya giden doğu koluna su geçişi bu set nedeniyle engellenmiştir. Su geçişi olan alanda herhangi bir doğal yaşamın olumsuz etkilendiği bir durum söz konusu değildir. Ancak setin önünde, suyun geliş yönünde büyük miktarda balık ölümleri gerçekleşmiştir. Tarafımızca bilindiği üzere bahsedilen balık ölümlerine Bergama Belediyesi tarafından set çekilerek su geçişi engellenen alanı besleyen akarsu kollarına dökülen, mermer ocaklarına ait ve kimyasal içerikli cüruf neden olmaktadır”

“DİKİLİ BELEDİYESİ, ÖLÜ BALIK LEŞLERİNİN BULUNDUĞU SULARIN DENİZE KARIŞMASINA NEDEN OLDU”

“Ölümlerin gerçekleştiği alanda bulunan suda ve ölü balıklar üzerinde herhangi bir inceleme veya araştırma yapılmadan, su geçişine engel olan set 25 Eylül 2022 tarihinde Dikili Belediyesi tarafından yıkılmış ve ölü balıklar, kimyasal içeriği bulunan sular temiz olan suya karışmıştır. Bu durum çevre sağlığını oldukça olumsuz etkileyecek sonuçlar oluşturabilecek bir eylemdir. Nitekim kimyasal içerikli olan ve bulunduğu alanda canlı ölümlerine neden olan su artık bizlerin ve diğer diğer deniz canlılarının besin ihtiyacını karşıladığı alana girmiştir. Şikâyet olunan idareye bu konuyla ilgili bilgi verilmiş olmasına rağmen somut bir adım atılmamış aksine 25 Eylül 2022 tarihinde çok daha olumsuz sonuçları ortaya çıkarabilecek bir eylemle kirli ve temiz suyun karışmasını engelleyen set Dikili Belediyesince yıkılmıştır” denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.