Ajans Bakırçay

Ayvalık; "Çay değil yangın filosu istiyoruz"

GÜNDEM

Ayvalık'ta Demokrasi Güçleri, Ülke genelinde çıkan ve günlerce söndürülemeyen yangınlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Ayvalık Demokrasi Platformu, Ülke genelinde çıkan ve günlerce söndürülemeyen yangınlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Ayvalık Demokrasi Güçleri tarafından yapılan basın açıklaması Cumhuriyet Alanı'nda gerçekleştirildi. Alanda toplanan grup, basın açlaması sırasında; "Çay değil yangın filosu istiyoruz", "Termikler kapatılsın nükleere hayır", "Kanala değil yangınlara bütçe", "Ranta değil yaşama bütçe", "Turizm teşvik kanunu geri çekilsin", "Türkiye yanıyor canımız yanıyor" ve "Türkiye yanıyor seyretme müdahale et" yazılı dövizler açtı.

"İKTİDAR YEŞİLİ BETONA ÇEVİRDİ"

Yapılan açıklamada ise; "Yıllardır uygulanan politikalar ile mevcut Anayasanın 169. Maddesi açıkça çiğnenmiştir. Anayasanın bu açık hükmüne rağmen iktidar yıllardır adeta yeşil gördüğü her yeri betona çevirme gayretinde olmuştur. Daha önce yanan ormanlık alandaki yapılaşmalar bunun açık örneğidir. AKP döneminde birçok alanda artan ihtiyaca rağmen kamu çalışanı sayısı azaltılmış, sözleşmeli çalışma esas alınmış, yeni personel alımında ise liyakat görmezden gelinmiştir"

"SERMAYEDEN DEĞİL HALKTAN YANA"

"Yangınların yaşandığı ormanlarda orman muhafaza memuru başta olmak üzere personel yetersizliği felaketin boyutlarını artırmıştır. Yeni felaketler yaşamamak için özelleştirmelere derhâl son verilmelidir. Doğanın rant aracı olarak görülmesi anlayışından ve ranta feda edilmesinden vazgeçilmelidir. Orman yangınlarıyla mücadele eylem planları kamuoyuna net bir şekilde açıklanmalı, gerekli ekipman eksiksiz temin edilmeli, bu konuda yapılan ihalelerde şeffaflık ilkesi gözetilmelidir, Orman yangınlarıyla mücadelede görevlendirilecek emekçilerin yıl boyu istihdamı ve iş güvenliği tedbirleri alınarak yaşam koşulları iyileştirilmeli ve daha verimli çalışma ortamı yaratılmalıdır, Emek ve Demokrasi Güçleri, çevre örgütleri ve halkın da katılımıyla Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanarak ranta açılan ve ormansızlaştırılan alanlar yeniden doğal yapısına uygun şekilde yeşil alana dönüştürülerek ekolojik tahribat giderilmelidir. Kamusal hizmetler piyasaya açılmamalı, özelleştirilen kamu hizmetleri yeniden kamu eliyle yürütülmelidir. Sermayeden değil halktan yana bir kamu hizmeti anlayışı esas alınmalıdır" denildi.

"ORMAN TEŞKİLATININ AYVALIK'TA YETERLİ PERSONELİ YOK"

1987 ile 2013 yılları arasında Ayvalık Orman İşletme Şefliğinde çalışıp emekli olan Ali İbrahim Gökçek ise basın açıklaması sonrası söz alarak; "Orman Teşkilatının şu an için Ayvalık’ta yeterli personeli yok. Benim zamanında en az 25 tane yangın söndürme işçisi vardı. Eskiden Şeytan Sofrasının yollarını traktörler sürerdi. Onları tırmıkla sağlı sollu 30 metre açardık. Şimdi herhangi bir önlem yok. Orman muhafaza memurunun en az 6 tane olması gerekiyor, şu an 2 tane var. Yangın gözetleme kulelerinin yüzde ellisi Edremit’te eleman yokluğundan kapatıldı. Yeterli gözetleme olmadığı sürece yangınlar artar. Çünkü yangına ilk yarım saat içerisinde müdahale etmeniz gerekiyor" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.