Ajans Bakırçay

Aydın İleri’ye, Bergama’da büyük vefa!

GÜNDEM

Henüz 44 yaşındayken hayatını kaybeden eski Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı, Kütüphanecilik Bilim Uzmanı Aydın İleri, çok sevdiği Bergama’da gözyaşlarıyla ve türkülerle anıldı.

 Koronavirüs nedeniyle 22 Ocak’ta hayatını kaybeden Kütüphanecilik bilim uzmanı, araştırmacı-yazar Aydın İleri, çok sevdiği Bergama’da unutulmadı.

Henüz 44 yaşındayken hayatını kaybeden eski Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı, Kütüphanecilik Bilim Uzmanı Aydın İleri, çok sevdiği Bergama’da gözyaşlarıyla ve türkülerle anıldı. Kendi elleriyle kurduğu ve başa gelen AKP’li yönetim tarafından uzaklaştırıldığı BerKM Bergama Araştırmaları Kütüphanesi önünde gerçekleştirilen anma töreninde duygusal anlar yaşandı. Aydın İleri’nin kütüphane önüne konulan fotoğrafı karanfillerle donatıldı.

Etkinlikte Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Demokrasi Platformu adına Erol Engel, CHP'nin eski genel başkan yardımcısı ve eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, KESK ve DİSK adına TÜM-BEL-SEN Genel Örgütlenme Sekreteri Bülent Türkmen, Fevzipaşa Cemevi adına Hasan Tosun, Bergama Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına Aytaç Vural, Veli-Der adına Sevilay Parlas, Aydın İleri’nin yeğeni Ali Baran İleri ve Bergama’daki yakın çalışma arkadaşları adına Alev Çakır birer konuşma yaptı. Anma programında ayrıca Alev Çakır ve Yahya Çelebi’nin iki parçadan oluşan müzik dinletisine anmaya katılanlarda eşlik etti. Sanatçı Eyüp Gülmez, Adnan Yücel’in “Yeryüzü Aşkın Yüzü oluncaya Dek” adlı şiiri seslendirdi. Şirket Dayı olarak bilinen Mahmut Yüksel ise sazıyla Tahtacı Nefesleri’nden okuma gerçekleştirdi. Program Aydın İleri’nin fotoğrafına karanfiller bırakılması ve anı defterine yazılmasıyla sona erdi.

UMUTLARI DA, MÜCADELESİ DE BİZE, HEPİMİZE EMANET

Anma programında konuşan Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Sevgili Aydın ile ilk 2016 yılında kesişti yollarımız, buradaki kitaplar tek tek elinden geçti. Burada bulunduğu süre içerisinde o kadar çok insana dokundu ki, bugün buradaki kalabalıkta bunu gösteriyor. Burada sadece bir kütüphane görevlisi olarak değil, bir kültür adamı, bir edebiyatçı, bir sanatçı duyarlılığı ile çok işler yaptı. Onlarca söyleşi, kitap imza günleri ve çocuklar için düzenlediğimiz kitap fuarlarının altında Aydın’ın emeği vardı. Bergama için bir şeyler yapması, çabalaması, üretmesi gereken insanlar başka bir takım kötülüklerin peşindeyken, Aydın, onu çok üzmelerine rağmen son gününe kadar bu şehir için bir şeyler yapabilmenin mücadelesini veriyordu. Böyle bir dostumuzu, yoldaşımızı kaybettik. Onun anısını yaşatmaya, onun burada bıraktığı izleri korumaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Umutları da, mücadelesi de bize, hepimize emanet” dedi.

ONU UZAKLAŞTIRAN KARANLIK ZİHNİYETİ AFETMEYECEĞİZ

Bergama Demokrasi Platformu adına Erol Engel ise; “Aydın, Bergama’da demokrasi mücadelesine büyük emek verdi. Yeri geldi bize yol gösterdi, yeri geldi bize ışık oldu. Buradaki kütüphaneye verdiği emekleri biliyoruz. Yeni yerel yönetim işbaşına gelince Aydınla birlikte birçok arkadaşımızı sürgüne uğrattı. Belediyenin bodrum katına sürülse de hiç susmadı. Bulunduğu o bodrum katından sesini bütün ülkeye duyurdu. Bütün ülke Bergama’da yaşanan insanlık dışı sürgünleri gördü. Aydın’ın Bergama’da emek, demokrasi mücadelesine kattıklarını hiç unutmayacağız. Ama onu sevdiği kütüphanesinden, Bergama’dan uzaklaştıran karanlık zihniyeti de asla affetmeyeceğiz” dedi.

HAKSIZLIKLARA SESSİZ KALMADI

CHP'nin eski genel başkan yardımcısı ve eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ise; “Aydın’ın eviydi bu kütüphane, buradaki çocuksu gururu, raf raf dizdiği bütün kitapları anlatması, sevinci, umudu hala bugünmüş gibi aklımda. Hayallerini gerçekleştireceği bir belediye başkanı ile omuz omuza mücadele etmişti. Haksızlığa da aynı yerde uğradı. Yaşadığı kentin, insanlarının, sorunlarının sözcüsü oldu. Bu kentin ağaçlarının, tarım arazilerinin, ürünlerinin savunucusu oldu. Gün geldi haksızlıkları ortaya çıkardı. Kendisi için yapılan haksızlık içinde sessiz kalmadı. Hep başkaları için yaşadı” dedi.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.