Ajans Bakırçay

Arkeologlar Derneği'nin yeni başkanı Bülent Türkmen oldu

GÜNDEM

Arkeoloji ve Sanat Müzesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Arkeologlar Derneği Genel Kurul Toplantısı’nda Genel Başkan Bülent Türkmen oldu.

Arkeologlar Derneği, Ankara’da bulunan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Toplantı Salonu’nda 16. Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi. 1975 yılında kurulan Arkeologlar Derneği'nin Genel Başkanı Bülent Türkmen seçildi.

Yeni yönetim tarafından, "Bir hakkın elde edilmesinin, birlikte hareket edilmedikçe, örgütlü bir mücadele verilmedikçe kazanılamayacağını en iyi, insanlık tarihini araştıran biz arkeologlar biliyor olmalıyız" açıklaması yapıldı.

Arkeologlar Derneği, Ankara’da bulunan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Toplantı Salonu’nda yapılan 16. Genel Kurul Toplantısı’nda yeni yönetimini belirledi. Kongrede seçilen yeni yönetim kurulu, Genel Başkan olarak Bülent Türkmen'i belirlerken, başkan yardımcısı olarak Selim Yiğit, genel sekreter Begüm Gözübek, Sayman İpek Özdemir oldu.

Yapılan seçim ve görevlendirmenin ardından derneğin yeni yönetimi tarafından ise şu açıklama yapıldı; “Meslek onurunu ve üye hakkını korur, mesleki dayanışmada öncü görevini üstlenir. Arkeolojinin ve arkeologların ülke düzeyindeki sorununu saptar ve ülke gündeminde tartışılır hale getirerek öneri sunar ve çözümler arar. Arkeolojik mirasın bilimsel yöntemlerle araştırılması ve korunmasına yardımcı olur. Kişi ve kurumların doğal ve kültürel mirasa yaptıkları tahribatların önlenebilmesi için girişimlerde bulunur ve bu mirasın korunmasına duyarlı bir kamuoyu oluşturulmasını sağlar. Bir hakkın elde edilmesinin, birlikte hareket edilmedikçe, örgütlü bir mücadele verilmedikçe kazanılamayacağını en iyi, insanlık tarihini araştıran biz arkeologlar biliyor olmalıyız. Bu vesileyle bütün meslektaşlarımızı derneğin çatısı altında birlikte üretmeye ve birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz"

BÜLENT TÜRKMEN

Bülent Türkmen, Bergama'nın Nisan 2011’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmesinden, Ocak 2013’te Paris’teki UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne adaylık başvurusunun yapılmasına ve 15-25 Haziran tarihlerinde ise Katar, Doha’daki toplantıda Bergama'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilme sürecinde etkin görev aldı. 

Türkiye'de ilk kez Bergama'da kurulan UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi'nde uzman arkeolog olarak görev yaptı.

Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş’ın ekibiyle Allianoi antik kent kazılarında çalıştı ve Bergama’nın arkeolojik değerlerinin korunmasına, tarihi, kültürel ve turistik açıdan gelişimine katkılar koydu.

Türkiye’nin birçok yerinde söyleşi ve konferanslara davet edilerek UNESCO konusunda deneyimlerinden yararlanılan, Bergama’daki okullarda öğrencilere seminerler veren ve Bergama’nın defalarca ‘Tarihe Saygı Ödülü’ almasını sağlayan Türkmen, Türkiye'de Kültür Mirası Listesi’ne girmeye çalışan kentlerle ilgili de çalışmalara imza attı.

Bergama Çevre Platformu'nda da yaşam alanlarının korunmasına yönelik mücadele eden Türkmen, Ekoloji Birliği'nin ilk adımlarının atıldığı Bergama Buluşması'nın da örgütleyicileri arasında da yer aldı.

Bülent Türkmen ayrıca, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası'nda (TÜM-BEL-SEN) Genel Örgütlenme Sekreteri olarak görev yapmaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.