Ajans Bakırçay

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Bergama Belediyesi'ni uyardı!

GÜNDEM

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Bergama Belediye Başkanlığı'na; Dünya Miras Alanı’nın korunmasıyla ilgili uyarı mektubu gönderdi ve bilim insanı uzman arkeolog Bülent Türkmen’in yol yapımı işine sürmesine dikkat çekildi. Mektupta; "Konu sadece yerel bir sorun değildir ve yerel siyasetin üstünde bir konudur" denildi.

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun, UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi biriminde görev yapan bilim insanı uzman arkeolog Bülent Türkmen’i yol yapımı işine sürmesine, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi de tepki gösterdi.

UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi biriminde görev yapan uzman arkeolog Bülent Türkmen’in görevinden alınarak Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi ‘yol bakım işlerine’ sürgün edilmesine bir tepkide Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’nden geldi. Dernek Başkanı Yiğit Ozar tarafından Bergama Belediye Başkanlığı’na gönderilen yazıda; Dünya Miras Alanı’nın korunmasıyla ilgili uyarı mektubu gönderildi, bilim insanı uzman arkeolog Bülent Türkmen’in yol yapımı işine sürmesi dile getirildi. Mektupta; “Bergama Belediyesi’nin değerli bir uzmanını işlevsiz kılması, Dünya Miras Alanı’nın korunmasıyla ilgili uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesini güçleştireceği için sadece yerel bir sorun değildir ve yerel siyasetin üstünde bir konudur” denildi.

BERGAMA BELEDİYESİ EVRENSEL SORUMLULUKLARIN TARAFI OLMUŞTUR

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Ozar tarafından gönderilen yazıda; “Türkiye’nin 1983 yılında resmen tarafı olduğu UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunması Sözleşmesi Dünya Mirası Alanların korunması, izlenmesi ve yönetilmesi için taraf devletlere önemli sorumluluklar vermektedir. ‘Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nın 2014 yılında Dünya Mirası Alanları Listesi’ne girmesiyle Bergama Belediyesi de alanın korunması için söz konusu evrensel sorumlulukların tarafı olmuştur. Alanın listedeki varlığı bu sorumlulukların yerine getirilmesine bağlıdır. Güncellenebilir yönetim planları ve periyodik raporlar listeye alınan alanların insanlık adına korunması sorumluluğunun yerine getirilebilmesi ve izlenebilmesinin ölçütleridir ve disiplinler arası kurumsal bir yapı gerektirir. Bu bağlamda bünyesinde bulundurduğu UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Birimi, Bergama Belediyesi’ni Türkiye’de yerel yönetimler için örneklerden biri haline getirmiştir”

ÖZVERİYLE ÇALIŞTIĞI BİLİNMEKTEDİR

“Söz konusu birimin Bergama Belediyesi’nin Dünya Miras Alanı sorumluluklarını titizlikle ele alabilmesi alanında yetkin ve tecrübeli uzmanların görevlerini herhangi bir baskı olmaksızın ilgili tüm taraflar ile koordinasyon içerisinde sürdürülebilmesine bağlıdır. Meslektaşımız Bülent Türkmen’in başarıyla yürüttüğü bu görevlerin dışında, Bergama’da okullarda düzenlediği seminerlerle kültür bilincinin geliştirilmesi için özveriyle çalıştığı da bilinmektedir. Nitekim, Türkmen ve ekip arkadaşlarının katkılardan dolayı, Bergama birçok defa ‘Tarihe Saygı Ödülü’ne layık görülmüştür”

SADECE YEREL BİR SORUN DEĞİLDİR

“Bergama Belediyesi’ni bu kadar değerli bir uzmanını işlevsiz kılması, Dünya Miras Alanı’nın korunmasıyla ilgili uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesini güçleştireceği için sadece yerel bir sorun değildir ve yerel siyasetin üstünde bir konudur. Meslektaşımızın görevine ivedilikle iade edilmesini talep eder, Bülent Türkmen’in yanında olduğumuzu bildiririz” denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.