Ajans Bakırçay

Altınova ve Akçay’daki kadın cinayetlerine tepki!

GÜNDEM

Altınova ve Akçay’da iki kadının katledilmesine tepki gösterildi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kadın İnisiyatifi Grubu yaptığı yazılı basın açıklamasında Altınova ve Akçay’da gerçekleşen hunharca cinayetlerle iki kadının daha katledilmesine tepki gösterdi.

Kadın cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır haykırışlarımıza kulak tıkayan erkek egemen anlayış, kadınları evde, iş yerinde, sokakta katletmeye devam ediyor. Yine yüreğimiz yandı; bölgemizde bir günde iki kadın erkekler tarafından öldürüldü” denildi.

Haber: Suat Salgın (Ayvalık)

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde Birgül Çınar, evinde, eşi Yıldıray Çınar tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünün hatırlatıldığı açıklamada, “ Üç çocuk annesi Birgül’ü, uykudan uyanan küçük kızı buldu, komşular yetişti ama Birgül kurtarılamadı. Boşandığı karısını katleden, küçücük kızına travma yaşatan katil koca, saklandığı yerde yakalandı. Birgül, bir okulda hizmetli olarak çalışan, 3 çocuk büyüten, komşuları tarafından sevilen bir kadındı. Birgül’ün hayatını kocası çaldı” ifadeleri kullanıldı.

46 yaşındaki, üç çocuk annesi Sibel’in de boşandığı erkek Sezgin Zilkaya tarafından Akçay’da öldürüldüğünün anımsatıldığı açıklamada, “ Boşanma sonrası Sezgin Zilkaya’nın ısrarlı taciz ve tehditlerine maruz kalan Sibel, 17 Mayıs’ta Akçay Karakolu’na şikâyette bulundu, dava açıldı, yaşamına kastedileceğini düşünen Sibel, bir aylık koruma kararı aldırdı. Ancak, ne yazık ki çoğu kadın gibi, 21 Mayıs Cuma akşam saatlerinde koruma altında vurularak öldürüldü. Eski koca Sezgin Zilkaya, Sibel’i öldürdükten sonra intihar etti. Sibel’in yaşamını da boşandığı erkek çaldı! ‘Ya benimsin ya kara toprağın’ erkek egemen anlayışıyla ölürken Sibel’i de yanında götürdü.” denildi.

Açıklamada, “Üzgünüz, öfkeliyiz. Bölgemizde bir günde iki kadın katledildi. Hem de, pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin yüzde 32 oranında arttığının açıklandığı, Aile Bakanı Derya Yanık’ın bu oranın ‘tolere edilebilir düzeyde’ olduğunu söylediği bir günde. Birgül ve Sibel katledildi.

Ayvalık Kadın İnisiyatifi’nin yazılı basın açıklamasında, “Biz Ayvalıklı kadınlar olarak ‘Tolere’ etmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Birgül’ün ve Sibel’in katliamının, hoş görülebilecek sayı olarak kayda geçmesine izin vermeyeceğiz. Birgül’ü öldüren katilin cezalandırılması için davanın takipçisi olacağız. Koruma altındaki Sibel’in katledilmesinde ihmali olanların ortaya çıkartılmasını ve cezalandırılmasını istemeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi ısrarımızdan da geri adım atmayacağız. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. İstanbul Sözleşmesi Uygulansın! Tehdit altındaki kadınlara koruma verilsin, kadınların can güvenliği sağlansın” ifadeleri kullanıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.