Ajans Bakırçay

Altınova, Bergama ve Dikili’nin kurtuluşunun 98.’nci yılı kutlandı

GÜNDEM

Altınova, Bergama ve Dikili’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98.’nci yıl dönümü her üç ilçede de törenlerle kutlandı.

Altınova, Bergama ve Dikili’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98.’nci yıl dönümü her üç ilçede de törenlerle kutlandı. Etkinlikler Covid-19 salgını nedeniyle Pandemi kurallarına uyarak gerçekleştirildi.

Bergama’da ki kutlamalar Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Törende hem Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü hem de Atatürk’ün başlattığı ve Türkiye’nin ilk yerel festivali olan 84. Bergama Kermesi coşkusu birlikte yaşandı.

14 Eylül Altınova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıl dönümü geleneksel top atışlarıyla başladı. Altınova Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören sosyal mesafe kurallarına uyularak kutlandı.

Dikili Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalarda ise Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

ZAFERE GİDEN YOL

1 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun takip harekâtı başladı. Muharebelerden kurtulan Yunan birlikleri İzmir'e, Dikili'ye ve Mudanya'ya düzensiz olarak geri çekilmeye başladı. Yunan ordusu Başkomutanı General Nikolaos Trikupis ve kurmayları ile 6.000 asker, 2 Eylül de Uşak'ta Türk birliklerine esir düştüler. Trikupis, Yunan ordusunun başkomutanlığına atandığını Uşak'ta Mustafa Kemal Paşa'dan öğrendi.

Foto: Bergama

Türk ordusu bu muharebede, 15 günde 450 kilometre mesafe katederek 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e girdi. Sabuncubeli'nden geçen 2. Süvari Tümeni, Mersinli yolu ile İzmir'e doğru ilerlerken bunun solunda 1. Süvari Tümeni de Kadifekale'ye doğru yürüdü. Bu Tümenin 2. Alayı, Tuzluoğlu Fabrikası'ndan geçerek Kordonboyu'na ulaştı. Yüzbaşı Şerafettin Bey İzmir Hükûmet Konağı'na, 5. Süvari Tümenin öncüsü Yüzbaşı Zeki Bey Kumandanlık Dairesine, 4. Alay Komutanı Reşat Bey de Kadifekale'ye Türk bayrağını çektiler.

Foto: Dikili

9 Eylül'de Türk birlikleri İzmir'e girdi. 11 Eylül'de Bursa, Foça, Gemlik ve Orhaneli, 12 Eylül'de Mudanya, Kırkağaç, Urla, 13 Eylül'de Soma, 14 Eylül'de Bergama, Dikili ve Karacabey, 15 Eylül'de Alaçatı ve Ayvalık, 16 Eylül'de Çeşme, 17 Eylül'de Karaburun, Bandırma ve 18 Eylül'de Biga ve Erdek Yunan işgalinden kurtarıldı. Böylece 18 Eylül'de de Batı Anadolu Yunan işgalinden kurtarıldı. 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması ile Doğu Trakya, silahlı çatışma olmadan Yunan işgalinden kurtarıldı. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile savaş resmen sona erdi ve Türkiye bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirdi.

Foto: Bergama

Foto: Atatürk Bergama'da

Foto: Atatürk Ayvalık'ta

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.