Ajans Bakırçay

776 Çadırda 3645 depremzede barınıyor!

GÜNDEM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanında kurulan çadırlardaki yurttaşları ziyaret etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6,9 büyüklüğündeki depremde evi yıkılan ve hasar gören depremzedelerle bir araya geldi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan 776 çadırda 3645 kişi barınıyor. Depremden etkilenen İzmirlilerin geçici olarak barınma sorununu çözmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 noktada çadır alanları kurulmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer eski Hilton Oteli’nin binasındaki 380 odayı ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait 282 daireyi depremzedelere tahsis ettiklerini açıklamış, bu rakamlara “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasından gelen kira destekleri de eklenince depremzedeler için 3 bini aşkın dairenin sağlandığını duyurmuştu. 

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, aşevi aracılığıyla çadır alanlarında kahvaltılık, kumanya, sıcak yemek ve su dağıtımını da düzenli olarak sürüyor. Bölgedeki ihtiyaçlar sürekli denetleniyor; ihtiyaca göne seyyar tuvalet ve seyyar duş alanları oluşturuluyor. Yurttaşların depremzedeler için ulaştırdığı yardımlar da depolarda tasnif edilerek talep olan bölgelere gönderiliyor.

Çadırlarda kalan depremzedelerin ise peyderpey yeni yaşam alanlarına geçirilmesi planlanıyor. “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası ise sürüyor.

Büyükşehir doktorlarından çadır kentte sağlık taraması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Serdar Pedükcoşkun, 4 doktor ve 4 yardımcı sağlık personeliyle, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanında Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından kurulan çadırlarda sağlık taraması yaptı. Tüm çadırları tek tek dolaşan sağlıkçılar, depremzedelerin durumlarını sordu. Şikâyeti olanlar kontrolden geçirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Serdar Pedükcoşkun, çadır çadır gezdiklerini, yurttaşların sağlık açısından ihtiyaçlarının olup olmadığını sorduklarını belirterek, “Hastanede tedavi edilmesi gerekenler varsa onları alıp götürmeye geldik. Yapabileceklerimizi hemen yapacağız. Depremzedelerin en azından sağlık yönünden acılarını azaltmak ve gerekli ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz” dedi.

Havaların soğuduğunu, mevsimsel rahatsızlıkların yanı sıra koronavirüs salgınının da hala ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Pedükcoşkun, yurttaşlardan maske, mesafe ve hijyen konularında dikkatli olmalarını istedi. Sağlık personeli ayrıca depremzedelere bağışıklık sistemlerini korumaları için yapmaları gerekenler hakkında da bilgi verdi. Taramalar, bir kaç gün daha devam edecek.

Depremzedelere gelen yardımlar dağıtılıyor

Depremin yaralarını sarmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamı genişletilen Biz Varız kampanyası kapsamında Halkın Bakkalı ve Biz İzmir dijital platformları üzerinden satın alınan destek paketleri depremzedelere ulaştırılmaya devam ediyor. Türkiye'nin dört bir tarafından gönderilen bireysel yardımlar da çadır alanlarında yaşayan depremzedelere dağıtılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekiplerince yürütülen dağıtımlara gönüllüler de destek veriyor. Bornova Sakarya Caddesi üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu iki çadır alanında geçici olarak barınan depremzedelere battaniye, uyku tulumu, çadır matı, içinde sabun, şampuan, diş macunu, kişisel hijyen ürünleri, maske, dezenfektan, kolonya, ıslak mendil, sıvı sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, çöp torbasının bulunduğu hijyen paketi, ışıldak, çocuk kitabı, bebek bezi ve maması, pil ve çocuklar için de oyuncak dağıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi gönüllülerin de desteği ile ihtiyaç duyulan malzemelerin dağıtımını sürdürülecek.

Depremzede çocuklar için anaokulu çadırları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti derinden sarsan deprem sonrası, her yaş grubundan depremzedenin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. İZELMAN Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren anaokulları birimi, 0-6 yaş grubu çocukların eğitimlerine devam etmeleri için iki mobil anaokulu oluşturdu.

Robotik dersleri de var

Aşık Veysel Parkı’nda ve Mansuroğlu Mahallesi’nde kurulan çadırlarda hizmet vermeye başlayan anaokullarında, İZELMAN Anaokulları bünyesindeki öğretmenler görev yapıyor. Psikolojik destek çalışmalarının da yapıldığı mobil anaokullarında, aynı zamanda robotik derslerine de başlandı. Vex Robotics Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle yürütülen robotik dersleri için oyuncaklar da yine firma tarafından sağlandı. Mobil anaokullarında çocuklara okul çantası, çocuk kitapları, maske ve hijyen paketinden oluşan destek seti de dağıtılıyor.

Gezici Çocuk Dünyası tırı

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’ndaki çadır kente Gezici Çocuk Dünyası tırı kuran Büyükşehir çocuklara eğitsel faaliyetlerle beraber psikolojik destek de veriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan ve Gezici Çocuk Dünyası tırında görev yapan çocuk gelişim öğretmeni Zeliha Uçan, “Burada çocuklarla oyun oynuyoruz, şarkı söylüyoruz. Resim boyama, hikaye kitaplarımız, oyuncaklarımız geldi. Üç çocuk gelişim öğretmeni, bir psikolog görev yapıyor. Çok talep var, dönüşümlü olarak biz her çocuğa ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Her türlü pandemi önleminin de alındığını söyleyen Uçan; "Burası 20-25 çocuk kapasiteli ama biz bir defada içeriye 10 çocuk alıyoruz. Girerken galoş giydiriyoruz. Ateşlerini ölçüyoruz. İçerisini sürekli dezenfekte ediyoruz. Zor bir dönemden geçiyoruz ama önceliğimiz sağlık olduğu için her türlü önlemi alıyoruz” şeklinde konuştu.

Depremzede çocuklar için spor etkinliği

Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve Bayraklı Mansuroğlu Mahallesi 75. Yıl Parkı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan çadır kentte çocuklar için spor aktiviteleri başlatıldı.

Diğer çadır alanlarında da uygulanacak programa göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı antrenörleri çocuklara önce jimnastik ardından istedikleri branşlara göre futbol, basketbol ve voleybol antrenmanı yaptırıyor. Yine gönüllü öğretmenler tarafından çadır alanlarında anaokulu öncesi eğitim müfredatı uygulanarak çocukların gün içinde zamanlarını etkin bir şekilde geçirmesi sağlanıyor. 

İlgi alanlarına göre spor yapacaklar

Çadır alanlarında kalanların üçte birinin çocuk olduğunu ve bu çocukların deprem sonrası büyük bir travma yaşadığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Başkanı Hakan Orhunbilge hedeflerinin çocuklar için sporun iyileştirici gücünden yararlanmak olduğunu söyledi. Orhunbilge, "8 aydır pandemi nedeniyle çocuklarımız evden dışarı çıkmadı. Şimdi de büyük bir deprem şoku yaşadı. Belediyemiz bünyesinde yer alan sosyolog ve psikolog arkadaşlarımızla, antrenörlerimizle onlara bu yaşadıkları şoku unutturmak için bir program yaptık. Çocuklarımızın ilgi alanlarına göre spor aktiviteleri yaptırıyoruz. Onların mutlu olması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Bilgisayarlar da geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Odaman, çadır alanlarında yaşam merkezi oluşturmaya çalıştıklarını kaydederek, "Yurttaşlarımız kalıcı konutlara geçinceye kadar hem spor hem eğitim alanında çocuklarımızın yanındayız. Programlarımız sabahtan akşama kadar sürüyor. Önümüzdeki günlerde gençlerimiz ve çocuklarımız için kapalı bir bilgisayar alanı da oluşturacağız" dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.