Ajans Bakırçay
2020-11-07 09:40:58

Fotoğrafın Gücü yada Güçsüzlüğü

Atabey Pusat

07 Kasım 2020, 09:40

Fotoğraf sanatının gücü üzerine sorgulama ve konuşmaya başlamadan önce üst başlık olarak sanat ve sanatın değiştirici, dönüştürücü bir açıklama yapmak gerekir sanırım.

Sanat; içinde bulunduğu toplumsallığı sadece yansıtarak değil, onun içinde özerkliğini koruyarak ve sorgulama potansiyelini canlı tutarak gücünü devam ettirir.

Bu açıdan bakıldığında günümüzde genelde sanat, özelde fotoğraf sanatı eksik kalmaktadır. Günümüz fotoğraf anlayışı çoğunlukla fotoğrafı sadece bulunduğu toplumu yansıtmak olarak algılamakta fakat onu sorgulamak ve değiştirmek iddiasında bulunmamaktadır. Görünmeyeni ya da gösterilmek istenmeyeni görmek ve göstermek ile yetinilmekte; değiştirmek ve dönüştürmek aşamasında eksik kalınmaktadır.

Fotoğraf sanatçılarının bir kısmı çok başarılı çalışmalar yapmakla birlikte büyük bir kısmı elitizmin tuzağına düşmekte ve maalesef "bakın ne kadar başarılı acıklı fotoğraflar çekiyorum, bakın yoksulluğu ne kadar iyi fotoğraflıyorum" noktasına gelmekte ve gösterişli sergi salonlarında açtıkları sergilerde veya sanal mecralarda başkalarının acılarını yarıştırmakta.

Fotoğrafçı iyi niyetli bir şekilde tanıklık ettiği yaşamları elitizmden uzak bir içtenlikle anlatsa dahi eğer içinde yaşadığı toplumu sınıfsal ve ideolojik olarak çözümleyememişse, tanıklık ettiği ve anlattığı yaşamların sorunlarına nelerin kaynaklık ettiğinden bihaber ise, yapılan çalışma tanıklık etmekten öteye geçememektedir.

"Sosyal Belgesel Fotoğrafçılık” olarak değerlendirilen tanık olduğu gerçekliği değiştirme iradesi olmaz ise maalesef fotoğraflar ya ekran üzerinde iki üç saniye bakıp geçilen görüntüler olarak kalmakta ya da şık galerilerde toplumdan uzak bir şekilde sergilenip hüzünlenilen bir mecrada kaybolup gitmektedir.

Oysa fotoğraf sanatının tarihine baktığımızda İnsan hakları ile ilgili birçok yasanın çıkmasından, ülkeler arası ilişkilere kadar bir çok alanda fotoğrafın değiştirici ve dönüştürücü gücüne tanık olunacaktır. Fotoğrafçıların fotoğrafçılık ile ilgili teknik bilgilerle yetinmeyip içinde bulundukları toplumun sınıfsal çelişkilerine eğilen bir bakış açısı ile fotoğraf çalışmaları yapmaları hem fotoğrafın hem de fotoğrafçının gücünü arttıracaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.