Ajans Bakırçay

Veli-Der; "Bergama'daki okullar eğitime hazır değil"

EĞİTİM

Bergama’daki okul yönetimlerinin yüz yüze eğitim ile ilgili hiçbir önlem almadığı, okullarda hizmetli olmadığı, temizliğin öğretmenler tarafından yapıldığı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 6 Eylül 2021 tarihinde yüz yüze eğitimin başlayacağını açıklamasının ardından, Veli-Der Bergama tarafından basın açıklaması yayınlandı.

Yapılan açıklamada, Bergama’daki okul yönetimlerinin yüz yüze eğitim ile ilgili hiçbir önlem almadığı, okullarda hizmetli olmadığı, temizliğin öğretmenler tarafından yapıldığı belirtildi. Açıklamada; “Ödenek yok. Tadilat yok. Bakım, onarım yok” denildi. Kozak’taki okulların taşıma sorununun da gündeme getirildiği açıklamada ayrıca alınması gereken önlemler maddeler halinde sıralandı.

Açıklamada Sosyal medya paylaşımları ile birçok defa eleştirilere maruz kalan ve istifası istenilen Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın görevden alındığı iddialarına da değinildi. İki şube müdürünün izinde olduğu belirtildi.

OKUL YÖNETİMLERİNCE HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI

Veli-Der Bergama Şube Temsilcisi Fikret Ali Parlas tarafından yapılan açıklamada; “Dünyada ve ülkemizde covid19 salgını tehdit olmaya devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 6 Eylül 2021’de yüz yüze eğitimin başlayacağı açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı, bu kapsamda, gerekli tüm önlemlerin alındığı ve yüz yüze eğitime hazır olduklarına ilişkin açıklamalarda bulunmuş ise de, dernek olarak bizim yaptığımız araştırmalarda, okulların açılmasına çok kısa bir süre kalmasına rağmen okul yönetimlerince şimdiye kadar hiçbir önlem alınmadığı gibi velilere de herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu anlamda çocuklarımızın sağlığı açısından endişeliyiz. Çocuklarımızın sağlıklı ve temiz bir okul ortamında eğitim alma hakkı vardır. Ve bunun sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığına aittir” denildi.

OKULLARDA HİZMETLİ YOK

Hal böyle iken Bergama merkez ve 119 Köy/Mahallede toplam 102 okul/ kurumda 1216 öğretmen ve 15.933 öğrenci mevcuttur. 6 Eylül 2021 pazartesi günü okulların açılacağı düşünüldüğünde önlem alması gereken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifa ettiği söylentisi basında dolaşırken İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün durumu ise içler acısıdır. İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın görevden alındığı söylenirken iki Şube Müdürü senelik izindedir. Karar ve önlem alması gereken Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü vekâleten yönetilmektedir. İstifa ettiği söylenen Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulları 6 Eylül’e hazırlıyoruz derken parantez açarak (Bergama hariç) demek istemektedir. Çünkü ‘Telafide Bende Varım’ diye başlatılan, telafi eğitimi yapılan okullarda hizmetli bulunmamaktadır. Çocuklar ve öğretmenler hatta yöneticiler temizlik işlerini kendileri yapmaktadır. Ancak azami hijyenin sağlanması gerekirken asgarisi bile sağlanamamaktadır. Bakanlık tarafından açılması istenen yaz Anaokulu uygulaması ise hizmetli ve ödenek yokluğu nedeni ile açılamamıştır”

“35 gün sonra okullar açılacaksa, okullar sağlıklı ve hijyenik bir şekilde eğitim öğretime nasıl hazırlanacaktır. Hizmetli yok, dezenfektan yok. Ödenek yok. Tadilat yok. Bakım, onarım yok. Okul yönetimi ne yapacak. Yine Doğalgaz hatları okulların kapısına kadar gelmiş olmasına rağmen dönüşümü niçin yapılmamaktadır. Yoksa okulların açılması mı beklenmektedir. 1,5 yıldır uzaktan eğitim devam ederken bakım, onarım, tadilat ve doğalgaz dönüşümü gibi çalışmaların yapılarak kullanıma hazır hale getirilmesi gerekiyordu”

KOZAK’TA TAŞIMA SORUNU

“Çözülmesi gereken bir diğer acil sorun ise Kozak Bölgesi okulların taşıma sorunlarıdır. Sayın Nuri Kiraz’ın kişisel olarak (Kasten olarak düşündüğümüz) çözmediği taşıma sorunu acilen çözülmelidir. Bilinmelidir ki eğitim hakkı yaşam hakkından ayrı düşünülemez ve kişilerin/yöneticilerin insaf ve inisiyatifine bırakılamaz. Pandemi koşullarında Okulların sağlıklı bir şekilde açılarak eğitim öğretime başlaması ve eğitim öğretimin sürdürülebilir olması için alınmasını istediğimiz önlemler en kısa sürede hayata geçirilmelidir. Eğitimin anayasal bir hak, bir yaşam hakkı olduğu göz önüne alınarak taşıma ihaleleri yapılmalıdır”

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

“Yapılmayan Kozak Bölgesi taşıma ihalesi yeniden gözden geçirilmeli ve çocuklarımızın mağduriyetleri giderilmelidir. Bergama Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 6 Eylülde okulların açılacağını ve ilkokul 1 sınıfların 1 hafta önce okula başlayacağı da göz önüne alınarak 1 Eylül 2021’e kadar tüm önlemleri almalıdır. 1.5 yıldır okula gitmeyen/gidemeyen çocuklarımızın kaybedecek gün değil saat/dakikası bile yoktur. Veliler ve Veli Der olarak yapılması gereken işler ve alınması gereken önlemlerin takipçisi olacağız” sözlerine yer verildi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Açıklamada ayrıca alınması gereken önlemler maddeler halinde sıralandı;

1. Okulların eğitim öğretime hazırlanması için acil olarak en kısa sürede yeteri kadar hizmeti ataması & görevlendirilmesi yapılmalıdır.

2. Azami hijyenin sağlanması için okullara ücretsiz dezenfektan ,öğrencilere pandemi sürecinde yetecek kadar maske dağıtılmalı veya bunların alımı için ödenek gönderilmelidir.

3. Öğretmen, öğrenci ve okul personelinin aşıları mutlaka tamamlanmış olmalıdır.

4. Öğrencilere 15 günlük periyodlar ile PCR testi ücretsiz olarak yapılmalıdır,

5. Okula girişlerde, her öğrenci ve personele maske ve ateş kontrolü yapılmalı, maskesi olmayana maske verilmelidir,

6. Sınıflarda mutlaka dezenfektan, ateş ölçer ve yedek maske bulundurulmalıdır,

7. Kullanılmış maskeler ve boş dezenfektan şişeleri tıbbi atık olduğundan, bunlar için, evsel atık kutularından ayrı olarak, kapaklı ve torbalı tıbbi atık kutuları sınıflara ve okulun muhtelif yerlerine konulmalı, bu konuda öğrenciler sık sık uyarılmalıdır,

8. Sınıf içerisinde oturma düzeni mutlaka fiziki mesafe kuralına uygun olmalı, Tuvaletler, kantin ve koridorlar her teneffüs sonrası dezenfekte edilmelidir. Okul binası eğitim öğretim sona erdikten sonra tekrar dezenfekte edilmelidir. Özellikle her dönem hijyen kurallarına uygun olması gereken tuvaletlerde sıvı sabun, dezenfektan ve tuvalet kağıdı, kağıt havlu gibi temizlik maddelerinin eksik olmamasına dikkat edilmelidir.

9. Tüm okullarda bir karantina odası oluşturulmalıdır,

10. Servis araçları sadece okula tahsis edilmeli (aynı araç ayrıca işçi servisi olarak kullanılmamalı), sabah ve akşam servise çıkmadan yarım saat önce dezenfekte edilmelidir,

11. Araçlarda öğrenci mevcudu fiziki mesafe kuralına uygun olarak belirlenmelidir,

12. Servis şoförleri ve görevlileri mutlaka aşılanmış olmalıdır, Servislerle ilgili bu önlemlerin sıkı denetimi yapılmalıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.