Ajans Bakırçay

Veli-Der; "Bergama'da ki öğrenci sayısı mağduriyet yaratabilir"

EĞİTİM

Bergama Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), öğrenci sayısında bir önceki yıla oranla %50’ye yakın artışın karşısında okul kontenjanlarının gerektiği gibi düzenlenmediğini dile getirdi.

Bergama Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), 2019 – 2020 eğitim öğretim yılında ortaokulların 8’inci sınıfından mezun olacak ve LGS’ye girecek öğrenci sayısında bir önceki yıla oranla %50’ye yakın artışın karşısında okul kontenjanlarının gerektiği gibi düzenlenmediğini dile getirdi.

Veli-Der tarafından yapılan açıklamada bu durum karşısında öğrencilerin mağdur olabileceği kaydedildi. Konuyla ilgili Bergama Kaymakamlığı’na dilekçe yazıldı.

YKP FEN LİSESİ VE BERGAMALI KADRİ İMAM HATİP LİSESİ KONTENJANLARI ARTTIRILMAMIŞ

Bergama Veli-Der Şube Başkanı Fikret Ali Parlas tarafından yapılan açıklamada ayrıca; “Mezun olacak öğrenci sayısı bir önceki yıla oranla yaklaşık 500 kişi artacakken Sınavla öğrenci alan YKP Fen Lisesi ve Bergamalı Kadri Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulunda kontenjan artırılmamış, Anadolu Liselerinde ise kontenjan miktarı sadece 2 derslik olarak 68 kişi artırılmıştır. Geriye kalan öğrencilerin zorunlu olarak Meslek Liselerini tercih etmesi beklenmektedir. Öğrenci sayısındaki artış ile orantısız yapılan bu kontenjan artışı öğrencilerimizin isteği dışında meslek liselerine gitmesine neden olacaktır” denildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GETİRİLDİ

Veli-Der tarafından yapılan açıklamada konuya ilişkin çözüm önerileri de getirildi. Açıklamada; “Bu olumsuz durumun düzeltilebilmesi için bazı çözüm önerileri aşikârdır;

Bölgemizin en nitelikli okullarından YKP Fen Lisesinin fiziki yapısı daha fazla şube açılmasına elverişlidir, bu nedenle 1 veya 2 şube olarak kontenjan artırılması yapılabilir,

Cumhuriyet Anadolu Lisesinin de fiziki yapısı 9 şube açabilecek kapasitedeyken 5 şube açılması öngörülmüştür, bu okulumuzdaki şube sayısı da artırılabilir.

Meslek Liseleri içerisinde öğrencilerin en fazla talep ettiği Sağlık Meslek Lisesinin fiziki yapısı yetersiz olduğundan yalnızca 2 şube açılabilmektedir ve her yıl 68 öğrenci yerleşebilmektedir. 17 derslik ve 104 örencisi bulunan Kız İmam Hatip Lisesi ile 70. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Meslek Lisesi) binaları değiştirildiğinde, 70. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kontenjanında istenilen miktarda artırma yapılabilir” sözlerine yer verildi.

Bergama Veli-Der tarafından Bergama Kaymakamlığına gönderilen dilekçenin tamamı;

Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilçemizde de 2019-2020 eğitim öğretim yılında Ortaokulların 8. sınıflarından mezun olacak ve LGS’ye (Liselere Giriş sınavı) girecek öğrenci sayısında bir önceki yıla oranla %50 ye yakın bir artış olmuştur. Bu artış öngörülerek düzenlenmesi gereken okul kontenjanları gerektiği gibi düzenlenmediğinden öğrencilerimiz mağdur olacaktır. Mezun öğrenci sayısı ve ilçemizde bulunan Anadolu Liselerinin kontenjan durumlarının karşılaştırılması aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Tablolarda da görüldüğü gibi mezun olacak öğrenci sayısı bir önce yıla oranla yaklaşık 500 kişi artacakken Sınavla öğrenci alan YKP Fen Lisesi ve Bergamalı Kadri Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulunda kontenjan artırılmamış, Anadolu Liselerinde ise kontenjan miktarı sadece 2 derslik olarak 68 kişi artırılmıştır. Geriye kalan öğrencilerin zorunlu olarak Meslek Liselerini tercih etmesi beklenmektedir. Öğrenci sayısındaki artış ile orantısız yapılan bu kontenjan artışı öğrencilerimizin isteği dışında meslek liselerine gitmesine neden olacaktır. Bu olumsuz durumun düzeltilebilmesi için bazı çözüm önerileri aşikârdır;

Bölgemizin en nitelikli okullarından YKP Fen Lisesinin fiziki yapısı daha fazla şube açılmasına elverişlidir, bu nedenle 1 veya 2 şube olarak kontenjan artırılması yapılabilir,

Cumhuriyet Anadolu Lisesinin de fiziki yapısı 9 şube açabilecek kapasitedeyken 5 şube açılması öngörülmüştür, bu okulumuzdaki şube sayısı da artırılabilir.

Meslek Liseleri içerisinde öğrencilerin en fazla talep ettiği 70.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (Sağlık Meslek Lisesi) fiziki yapısı yetersiz olduğundan yalnızca 2 şube açılabilmektedir ve her yıl 68 öğrenci yerleşebilmektedir. 17 derslik ve 104 örencisi bulunan Kız İmam Hatip Lisesi ile 70. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık Meslek Lisesinin) binaları değiştirildiğinde, 70. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kontenjanında istenilen miktarda artırma yapılabilir.

Görüldüğü üzere mevcut koşullarda öğrencilerimiz büyük mağduriyetler yaşayacaktır. Bu öneriler ışığında önümüzdeki eğitim öğretim yılı için belirlenen okul öğrenci kontenjanlarının Makamınızca yeniden değerlendirilerek gerekli düzenlemelerin yapılmasını arz ve talep ediyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.