Ajans Bakırçay

Bergama’da okul isyanı! “Kazanarak geldik, zorla gitmeyeceğiz”

EĞİTİM

Bergama’da yarım asırdır eğitim veren Cumhuriyet Anadolu Lisesi kapatılmak istenince veliler ve öğrenciler isyan etti. Yapılan basın açıklamasında öğrenciler; "Kazanarak geldik, zorla gitmeyeceğiz" dövizleri açtı.

İzmir Bergama’da 1973 yılından bu yana yarım asırdır eğitim veren Cumhuriyet Anadolu Lisesi kapatılmak istenince veliler isyan etti. Yapılan basın açıklamasına okul öğrencileri de destek verdi.

Bergama’da 50 yıldır faaliyetini sürdüren Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin kapatılmak istenmesi protesto edildi. Konuyla ilgili olarak Okul Aile Birliği tarafından, okul önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Bergama Demokrasi Platformu ve Veli-Der’in yanı sıra; CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Özcan Dursun, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi, CHP Kınık İlçe Başkanı Ahmet Kanat, önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç, CHP ve İYİ Partili Meclis Üyeleri ile okul öğrencileri ve veliler destek verdi.

Yapılan basın açıklaması öncesi okul öğrencileri; “Okulum kapatılmasın”, “Cumhuriyet’in öğrencileri, cumhuriyeti yaşatacak”, “Eğitim şartsa, okul da şart”, “Kazanarak geldik, zorla gitmeyeceğiz”, “Bu eller pankart değil, kitap tutmalı” ve “Yer sizin, okul bizim” yazılı dövizler açtılar.

“SORUMLUSU NURİ KİRAZ’DIR”

Cumhuriyet Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ayşe Gürbüz; “Bundan tam bir ay önce 24 Ocak’ta müfettişlerin inceleme yapması ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okulumuzu kapatma talebini öğrendik. Bu talep bizi üzdü ve şaşırttı. Çünkü Cumhuriyet Anadolu Lisesi 50 yıldır mahallemizde binlerce öğrencinin mezun olduğu, özellikle bir dönem Bergama’nın en başarılı öğrencilerini yetiştiren, Üniversite sınavında Türkiye 32’ncisi çıkartabilmiş köklü bir okuldur. Kendisini ziyarete gittiğimiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, bize okulumuzun başarısının düştüğünü ifade etmiştir. Varsa böyle bir durum bundan biz mahalle halkı değil, kendisi sorumludur. Başarının yükselmesi için yıllardır bir çalışma yapmamış, okulumuza ayrılan kontenjan her geçen yıl düşürülmüştür” dedi.

Gürbüz cümlelerine; “Milli Eğitim’in bu yanlış karardan dönmesini sağlamak için toplandık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı sesimizi duyana kadar mücadeleye devam. Cumhuriyet Lisemizi kapatamazlar, kapattırmayacağız” sözleriyle son verdi.

“NURİ KİRAZ, KENDİ KENDİSİNİ İHBAR ETMİŞTİR, İSTİFA ETMELİDİR”

Veli-Der Bergama Sözcüsü Fikret Ali Parlas ise; “50 yıllık okulu kapatmak, sadece bir okul kapatma işlemi değildir. Kentin hafızasını silmek, bulunduğu bölgeyi kimliksizleştirmektir. Gerekçeleri ise ‘akademik başarının düşük olması’ ve ‘çevrede uyuşturucu satışı yapıldığı’ iddiasıdır. Eğer bu gerekçeler gerçek ise okul kapatmanın değil, 8 yıldır o koltukta oturup ta önlem almayan ilçe milli eğitim müdürünün istifa etmesi gerektiğinin gerekçesidir. Kendisi, kendisini ihbar etmektedir ve bizde kendisini istifaya davet ediyoruz. Ayrıca ‘okul çevresinde denetimsiz uyuşturucu ticareti yapılıyor’ diyerek Bergama İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü zan altında bırakmaktadır. Bu okul kapatıldığında liseye gitmek isteyenler servis veya minibüs ücreti ödemek zorunda kalacaklar. Geçimini zor sağlayan aileler çocuklarını 3-4 kilometre uzaklıktaki liselere gönderecek ayrıca yol ve yemek parası ödeyeceklerdir. Ödeyemeyen ise okula gidemeyecektir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise; “Bu zihniyet Atatürk ve Cumhuriyet’in ilkelerini ortadan kaldırma zihniyetidir. Ancak asla bunu başaramayacaklar. Çok az zamanları kaldı. Bergama Kaymakamlığı’nı ve İzmir Valiliği’ni burada göreve davet ediyorum. Bölge halkı okullarının kapatılmasını istemiyor. Öğrencilerimizde okullarının kapatılmasını istemiyor. Kapatılmaması için bizlerde elimizden geleni yapacağız” dedi.

CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ

369 öğrencinin eğitim gördüğü üç katlı okul binasında; 20 derslik, 5 çok amaçlı salon, 1 kimya laboratuvarı, 1 müzik sınıfı, 1 resim sınıfı, 1 kütüphane, Bergama’nın köylerinde yaşayan ve ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin konakladığı 92 kişilik bir pansiyon, 1 revir ve personel lojmanları bulunuyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.