Ajans Bakırçay

Bergama Veli-Der, salgında ilk haftayı değerlendirdi!

EĞİTİM

Veli-Der Bergama Temsilciliği tarafından, okulların açılmasıyla birlikte salgında ilk haftayı değerlendiren basın açıklaması yapıldı.

Veli-Der Bergama Temsilciliği tarafından, okulların açılmasıyla birlikte salgında ilk haftayı değerlendiren basın açıklaması yapıldı. Kaygıların dile getirildiği açıklamada MEB yöneticilere göreve davet edildi.

 “Aç kapa değil, sürdürülebilir eğitim istiyoruz” başlığı ile Veli-Der Bergama Şube Başkanı Fikret Ali Parlas tarafından endişe edilen konuların dile getirildiği açıklamada; “Çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda bulunmasının yaratacağı olumsuzluklardan kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz” denildi.

TAŞIMA İHALESİ NEDEN YAPILMADI?

Açıklamada ayrıca; “Okullar açılalı 5 gün olmasına rağmen halen bazı durumlarda belirsizlikler sürüyor. Bu belirsizlikler:

1.İlçe Milli Eğitim Müdürünün özel tercihleri sonucu Bergama’nın birçok köyünde (Kırsal Mahallelerde) taşıma ihalesi yapılmadığı için veliler çocuklarını okullara ya kendi imkânları ile ulaştırıyorlar. Ya da Kozak Bölgesi okullarında olduğu gibi protesto ederek çocuklarını okula göndermiyorlar. Oysa yönetmelik çok açık. Bunu uygulamamak ya iş bilmemektir. Ya da kasten uygulamayarak görevi kötüye kullanmaktır. Kozak köyleri 2019 yılında da aynı sorunu yaşamışlar, araya pandemi girmesiyle ve 1,5 yıl okulların kapalı kalmasıyla unutuldu sanılmıştı. Buradan İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’a soruyoruz. Taşınacak okullar komisyon marifeti ile Nisan ayında belirlenmesine rağmen 6 aydır neden belirlemediniz. Toplu taşıma hizmetinin düzenli olarak verilmediğine ilişkin (Ek ibare:RG-3/7/2016-29761) ilgili belediyenin görüşünü şimdiye kadar neden almadınız? 09.09.2021 Tarihinde Muhtarlar ile yaptığınız toplantıda çözeceğinizi, bakanlıktan görüş alacağınızı açıklıyorsunuz. Yönetmelik açık olmasına rağmen neyin görüşünü arıyorsunuz. Yoksa ilkokul, ortaokul çocuklarının devletin himayesinde olmayan yurtlara mı yerleşmesini istiyorsunuz.

 İşte Taşıma Yönetmeliği.

Resmî Gazete Tarihi: 11.09.2014 Resmî Gazete Sayısı: 29116 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞIMA YOLUYLA EĞİTİME ERİŞİM YÖNETMELİĞİ

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) (Değişik ibare:RG-8/7/2018-30472) 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı taşımalı eğitim kapsamında olan ve toplu taşıma hizmeti bulunmakla birlikte, 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüşen büyükşehir belediye sınırları içindeki belde, köy ve köyaltı statüsündeki yerleşim yerlerinde öğrencinin devam etmek istediği türde eğitim kurumu bulunmaması hâlinde, anılan yerlerde, eğitim-öğretim hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi amacıyla, toplu taşıma hizmetinin düzenli olarak verilmediğine ilişkin (Ek ibare:RG-3/7/2016-29761) ilgili belediyenin görüşü alınarak (Değişik ibare:RG-3/7/2016-29761) il değerlendirme komisyonunun kararı ve valilik onayıyla, (Değişik ibare:RG-23/6/2021-31520) 2022-2023 Değişik ibare:RG-8/7/2018-30472) eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar taşıma yoluyla eğitime erişim hizmeti verilmeye devam edilebilir.

Taşıma sorunu taşıma ihalesi yapılarak eğitime erişmesi zor olan dezavantajlı çocukların eğitime erişmesi sağlanmalıdır”

KIZ İMAM HATİP LİSESİNDE ÖĞRENCİLER ÖTEKİLEŞTİRİLDİ!

“2. Depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı alınan, Bergama 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencilerinin binaları yan yana olan Kız ve Erkek İmam Hatip Liselerine yerleştirilmesine karar verildi.

Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın eşinin Müdür Başyardımcısı olarak görev yaptığı Bergama Kız İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü, 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencilerini adeta başka bir ülke vatandaşı gibi ötekileştirdi, ayrıştırdı. Kız İmam Hatip Lisesi’nin en üst katına yerleştirilen 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencilerinin, diğer sınıfların öğrencileri ile muhatap olması, ana merdiveni kullanması ve kantine girmesi ve kullanması yasaklandı. Bunun yerine, yan binada bulunan Erkek İmam Hatip Lisesi'nin kantinine gidebilecekleri bildirildi. Öğrenciler arasında haremlik-selamlık uygulaması başlatıldı. Yasaklamalara öğretmenler odası da dahil edildi. Öğretmenler, öğretmenler odası yerine teneffüs aralarında koridorlarda beklemek zorunda bırakıldı”

ÖĞRENCİLER YEMEKHANEYİ KULLANAMIYOR!

“3.Yatılı olan 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencileri Kız İmam Hatip Lisesi’nin yemekhanesini de malum sebeplerle kullanamamaktadır. Oysa iki okul arasında ödenek aktarımı yapılarak çocukların mağduriyetleri giderilebilir”

“4. Bergama’nın deprem bölgesi olması nedeniyle her an çocukların acilen tahliye edilmesi gerekebilir. Ancak ana merdivenler yerine yangın merdivenlerinin kullanılmasının istenmesi risk doğurmaktadır. İki kişini yan yana yürümekte zorlandığı yangın merdivenlerinden tahliye olması tehlikenin boyutlarını daha da artırmaktadır.

5. 14 Eylül Anadolu Lisesi okul donanımları acil olarak (Akıllı Tahtalar, bilgisayarlar, yazıcılar, fotokopi makinaları) yerlerinden alınarak taşınılan okullara monte edilmelidir. Her iki binada da 14 Eylül Anadolu Lisesi öğretmenlerine öğretmenler odası ve çalışma odaları tahsis edilmelidir. Uygun yer yok bahane edilmemeli, depreme dayanıksız olduğu için yıkılan ve Kız İmam Hatip Lisesi’nde yer tahsis edilen öğretmen evi personeline İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde bir birim tahsis edilmeli veya geçici olarak başka bir yere taşınmaları sağlanarak yeni boş mekanlar oluşturulmalıdır.

6.Aşılamanın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi yetmez, aşı olmayanlara yönelik bilgilendirme için kampanyalar yürütülmelidir.

7. Doğalgaz hatları okulların kapısına kadar gelmiş olmasına rağmen dönüşümü yapılmamaktadır. Yeterli ödenek sağlanmalı ve doğalgaz dönüşümü çalışmaları kışa girmeden acil yapılarak kullanıma hazır hale getirilmelidir.

8.Aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir.

9.Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalı. Ben yaptım oldu mantığından vaz geçilmelidir.

Tüm velileri, ortak geleceğimize sahip çıkan herkesi ülkenin her yerinde çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim istiyoruz” sözlerine yer verildi.

Yangın Merdiveni Giriş Kapısı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.