Ajans Bakırçay

Bergama Veli-Der; "Bergama'da durum çok vahim, endişeliyiz"

EĞİTİM

Veli-Der Bergama Şubesi üyeleri, okulların açılmasına az bir zaman kala MEB’in okullarda yeterli önlem almadığını belirterek; "Aç-Kapa Değil, Sürdürülebilir Eğitim İstiyoruz!" dedi. Yapılan açıklamada Bergama'daki durumun vahim olduğunu belirtildi.

Veli-Der, okulların açılmasına kısa süre kala ülke genelinde eş zamanlı açıklama yaptı. Eş zamanlı açıklamaya Veli-Der Bergama Şubesi de katıldı.

“Aç kapa değil, sürdürülebilir eğitim” sloganıyla Veli-Der Bergama Şube Başkanı Fikret Ali Parlas yaptığı açıklamada ise, sürecin belirsizlikle dolu olduğu belirtti. Okulların Covid-19 tedbirleri kapsamında hazırlıksız olduğunu ve bu durumun endişeleri artırdığını belirten Parlas; “Fiziksel mesafe sağlanmadan bulaş riskinin önlenemeyeceği görülüyor. Bu sebeple sınıfları seyreltmek, bunun içinde ek derslik ve ek öğretmen ataması gerekmektedir. Bu konuda bir düzenleme olmadığı görülüyor" dedi. 

"Hesabını kim verecek?"

Veli-Der bergama Temsilciliği adına Zehra Aksel tarafından okunan basın açıklamasında ise; "Okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen halen belirsizliklerin sürüyor olması, sorularımızın yanıtsız kalması ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olması kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor. Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Sınıfları seyreltmek te ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenleme yok. Soruyoruz; Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek?" denildi.

"MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz"

Yapılan açıklamada ayrıca;" Biz veliler çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda bulunmasının yaratacağı olumsuzluklardan kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Aşılamanın yaygınlaştırılmaması, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması; bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği 12 yaş üstünün de aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor. Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde alınması gereken önlemler son derece açık olmasına, bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği uyarılarına, vaka sayılarının artışı ve can kayıplarına rağmen aylardır gerekli önlemlerin alınmamasının bir tercih olduğunun farkındayız"

"Tahammülümüz kalmadı"

"Tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumlu olan MEB’ in önceliğinin çocuklarımızın kamusal eğitim hakkı olmadığını görüyoruz. Salgın süresince yaşayarak gördük ki gerekli önlemler alınmadan okulların açılması durumunda yüz yüze eğitime tekrar ara veriliyor. Okulların şu anki koşullarla açılması ve devamında da gerekli önlemlerin alınmaması durumunda okullar tekrar kapanacak. Biz veliler, çocuklarımız kaybedecek tek bir güne dahi tahammülümüzün kalmadığı noktadayız"

"Bergama’daki durum daha da vahim"

"Bergama merkez ve 119 Köy/Mahallede toplam 102 okul/ kurumda 1216 öğretmen ve 15.933 öğrenci mevcuttur. 6 Eylül 2021 pazartesi günü okulların açılacağı düşünüldüğünde 'Telafide Bende Varım' diye başlatılan, telafi eğitimi yapılan okullarda dahi hizmetli bulunmamaktadır. Çocuklar ve öğretmenler hatta yöneticiler temizlik işlerini kendileri yapmaktadır. Azami hijyenin sağlanması gerekirken asgarisi bile sağlanamamaktadır"

"Kimse ne yapacağını bilmiyor"

"Çünkü işler plansız,programsız el yordamıyla yapılmaktadır. Bir süre önce İlçe Milli Eğitim Müdürü görevden alınarak eğitim uzmanı olarak görevlendirildi. Milli Eğitim Bakanı değişikliğinden sonra görevden alınan İlçe Milli Eğitim Müdürü tekrar göreve iade edildi.Okulların hazırlanması gereken dönemde 1,5 ay Bergama’da İlçe Milli Eğitim Müdürü yok. Şube Müdürleri izinde .Milli Eğitim Vekaleten yönetiliyor. Kimse ne yapacağını bilmiyor"

"Okullarda hizmetli yok"

"Bu yüzden Okul yönetimleri yüz yüze eğitim ile ilgili hiçbir önlem alamamaktadır. Okullarda hizmetli olmadığı için temizlik öğretmenler ve öğrenciler tarafından yapılmaktadır. Okullar sağlıklı ve hijyenik bir şekilde eğitim öğretime nasıl hazırlanacaktır. Hizmetli yok, dezenfektan yok. Ödenek yok. Tadilat yok. Bakım, onarım yok. Okul yönetimi ne yapacak"

"Hiçbir önlem alınmadı, bilgilendirme yapılmadı"

"Milli Eğitim Bakanlığı, gerekli tüm önlemlerin alındığı ve yüz yüze eğitime hazır olduklarına ilişkin açıklamalarda bulunmuş ise de, dernek olarak bizim yaptığımız araştırmalarda, okulların açılmasına 3 gün kalmasına rağmen okul yönetimlerince şimdiye kadar hiçbir önlem alınmadığı gibi velilere de herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır. Bu anlamda çocuklarımızın sağlığı açısından endişeliyiz. Çocuklarımızın sağlıklı ve temiz bir okul ortamında eğitim alma hakkı vardır. Ve bunun sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığına, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine aittir"

"Bununla birlikte Doğalgaz hatları okulların kapısına kadar gelmiş olmasına rağmen dönüşümü yapılmamaktadır. 1,5 yıldır uzaktan eğitim devam ederken bakım, onarım, tadilat ve doğalgaz dönüşümü gibi çalışmaların yapılarak kullanıma hazır hale getirilmesi gerekiyordu. Beceriksizlik sayesinde olması gereken hizmetler bile yapılamamaktadır"

"Kozak'ta taşıma sorunu"

"Çözülmesi gereken bir diğer acil sorun ise Kozak Bölgesi okulların taşıma sorunlarıdır. Taşıma sorunu acilen çözülmelidir. Bilinmelidir ki eğitim hakkı yaşam hakkından ayrı düşünülemez ve kişilerin/yöneticilerin insaf ve inisiyatifine bırakılamaz"

"14 Eylül Anadolu Lisesi'ne üvey evlat muamelesi"

"Ayrıca yıkım kararı verilen 14 Eylül Anadolu Lisesi adeta üvey evlat muamelesi görmektedir. Depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen bir çalışma yapılmamış,okulların açılmasına 3 gün kala okulun taşınmasına karar verilmiştir. Ancak nereye taşınacağı pandemi sürecinde uzun sure belirsiz kalmıştır. 17 derslikli Kız İmam Hatip Lisesinin 259 öğrencisi,yine 17 derslikli Erkek İmam Hatip Lisesinin 163 öğrencisi mevcuttur. Yani toplam 34 derslikte 422 öğrenci bulunurken, 14 Eylül Anadolu Lisesinde ise 17 derslikte 528 öğrenci bulunmaktadır. Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin birleştirilerek Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi veya Erkek İmam Hatip Lisesinin binası da 14 Eylül Anadolu Lisesi’ne tahsis edilsin talebimize önce olumsuz yanıt verildi. Ancak Velilerin ve Kamuoyu baskısı sonucu 14 Eylül Anadolu Lisesinin iki Anadolu İmam Hatip Lisesine taşınmasına karar verildi"

"Bu gelişmeler yaşanırken; Pandemi koşullarında Okulların sağlıklı bir şekilde açılarak eğitim öğretime başlaması ve eğitim öğretimin sürdürülebilir olması için alınmasını istediğimiz önlemler en kısa sürede hayata geçirilmelidir. Eğitimin anayasal bir hak, bir yaşam hakkı olduğu göz önüne alınarak taşıma ihaleleri yapılmalıdır"

"UYARIYORUZ"

"1.5 yıldır okula gitmeyen/gidemeyen çocuklarımızın kaybedecek gün değil saat/dakikası bile yoktur. Öğrenci Veli Derneği olarak haftalardır gerekli önlemlerin alınması için okul nöbetleri gerçekleştiriyor, imza kampanyaları düzenliyor, siyasi iktidarı, MEB’ i, tüm karar alıcıları uyarıyoruz. Aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir. Bugün Veli-Der olarak ülkenin her yerinde eylemdeyiz. Yetkilileri önlemler alınması noktasında bir kez daha uyarıyoruz;

*Kamu kaynakları, bütçe biz velilere, halka aittir, kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır.

* Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen bütçe ayrılmalıdır.

*40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı’ nın da belirttiği 2 m’ lik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır.

*Aşı en temel kamusal haktır, aşılanma yaygınlaştırılmalıdır. Bilgilendirme için kampanyalar yürütülmelidir.

*Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir.

*Şeffaf bilgi en temel hakkımızdır. Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalıdır.

*Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.

6 Eylül’ e kadar tüm kaygılarımızın giderilmesini ve sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, geleceğimizi savunmakta kararlıyız. Tüm velileri, ortak geleceğimize sahip çıkan herkesi ülkenin her yerinde çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Veliler ve Veli Der olarak yapılması gereken işler ve alınması gereken önlemlerin takipçisi olacağız” sözlerine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.