Ajans Bakırçay

Bergama, laik ve bilimsel eğitime aykırı uygulamaları reddediyor!

EĞİTİM

17’si Bergama’da olmak üzere, İzmir genelinde 842 okula vaiz, imam-hatip ve kuran kursu öğreticileri görevlendirilmesine Bergama Eğitim-Sen ve Veli-Der Temsilciliği tepki gösterdi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Müftülüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, İzmir’deki 842 okulda imam, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı görevlendirildi. İzmir'in yanı sıra Bergama’da da yapılan bu görevlendirmelere, Bergama Eğitim-Sen ve Veli-Der Temsilciliği tepki gösterdi.

“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) adıyla imzalanan protokol kapsamında okullarda “manevi danışman” görevlendirilmesine ilişkin yapılan basın açıklamasında ortak metin Eğitim-Sen Bergama Baş Temsilcisi Şirin Ural tarafından okundu.

9 Haziran Cuma günü saat 18.30'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde de bir basın açıklaması yapılacağı duyuruldu. Aydınlıktan, bilimden yana, laik eğitim isteyen herkes basın açıklamasına davet edildi.

“LAİK YAŞAMA TEMELDEN AYKIRI ADIMLAR ATILDI”

Açıklamada; “Türkiye’de uzunca bir süredir eğitim sisteminin siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda dini kural ve referanslara göre biçimlendirmek istendiği bilinmektedir. Bugüne kadar eğitim alanında Millî Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalanmış, okullarda hayata geçirilen ortak projeler üzerinden eğitimi dinselleşme süreci hızlandırılarak laik eğitim ve laik yaşama temelden aykırı adımlar atılmıştır”

‘TEK DİN, TEK MEZHEP’ ANLAYIŞI

“Türkiye’deki bütün eğitim kurumları, iktidarın ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamaları nedeniyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırılmıştır. İktidarın eğitim başta olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında ‘tek din, tek mezhep’ anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği bu tür uygulamalar ile laik-bilimsel eğitim başta olmak üzere eşit, özgür ve demokratik yaşama karşı açık bir tavır alındığı anlaşılmaktadır”

EĞİTİMİ DİZAYN ETME ÇABASI

“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) kapsamında İzmir’de 842, Bergama'da 17 okulda manevi danışman adı altında vaiz, imam-hatip, kuran kursu öğreticileri görevlendirilmiştir. Okullarımızda eğitim öğretim süreçleri yasalarla belirlenmiş ve tanımlanmış olmasına rağmen mevcut yasa ve yönetmenlikler yok sayılarak görev alanları tanımlanmamış çalışma biçimleri belirlenmemiş din görevlilerin okullarımıza gönderilmesi eğitimin dinselleştirilmesinden başka bir anlam taşımamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Anayasanın laiklik ilkesine aykırı şekilde propaganda faaliyetlerine hız verdiğini geçmiş uygulamalardan biliyoruz. Bu görevlendirmeler de eğitimi dizayn etme çabasından başka bir şey değildir”

“BU PROTOKOL ARACILIĞIYLA NORMLAR HİYERARŞİSİ ORTADAN KALDIRMAKTADIR”

“Manevi Danışman görevlendirilmesine dayanak gösterilen ÇEDES uygulaması ile kamu gücü, kamu kaynakları ve kamu olanakları kullanılarak “resmî bir cemaat” oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bugüne kadar onlarca örneğini gördüğümüz protokollerden kapsam, yetki ve işleyiş açısından çok daha cüretkâr bir protokolle karşı karşıyayız. Protokol yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmesi gereken pek çok hususu sadece protokol aracılığıyla düzenleyerek normlar hiyerarşisini ortadan kaldırmaktadır”

“KİMSE BU FAALİYETLERE ZORLANAMAZ”

“Özü itibarı ile bu projenin olduğu gibi iptal edilmesi gerekir. Velilerimize ve öğrencilerimize çağrımız kimsenin bu faaliyete zorlanamayacağıdır. Velilerimiz ve öğrencilerimiz her hangi bir zorlama durumunda Eğitim Sen şubeleri ile iletişime geçerek gerekli desteği alabilir. Eğitim sisteminde ve genel olarak toplumsal yaşamda iktidarın kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme yönündeki uygulamaları tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline gelmiştir. Bu konuda özellikle eğitim sisteminin ‘tek din, tek mezhep’ anlayışına uygun olarak dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesi kabul edilemez.

9 HAZİRAN CUMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

“Bu amaçla Bergama'da 9 Haziran Cuma günü saat 18.30'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapacağız. Bergama’daki tüm aydınlıktan, bilimden yana, laik eğitim isteyen herkesi Cuma günü 18.30'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bekliyoruz” denildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.