Ajans Bakırçay

Bergama'da hafif hasarlı denilen okula yıkım kararı!

EĞİTİM

Eğitim-Sen Bergama Temsilciliği, İzmir Depremi'nde hasar gören Bergama 14 Eylül Anadolu Lisesi için yıkım kararı alındığını açıkladı. Daha önce hafif hasarlı diye raporlanan okul ile ilgili yapılan açıklamada; "Yaptığımız kamuoyu baskısıyla onlarca belki yüzlerce canı kurtarmış olduk" denildi.

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,6 şiddetinde ki depremin ardından hasar gören Bergama 14 Eylül Anadolu Lisesi için, yapılan girişimler sonucunda yıkım kararı alındı.

Merkez üssü Yunanistan’ın Sisam açıkları olan ve 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem İzmir’de yıkıcı bir hasar bırakmıştı. Yeryüzündeki en ölümcül depremler arasında gösterilen sarsıntı 119 kişinin ölümüne, 1053 kişinin de yaralanmasına sebep oldu. Depremin ardından çevre ilçelerde de deprem hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda Bergama 14 Eylül Anadolu Lisesi’nin de zarar gördüğü belirlendi. Hasar tespit tutanağı tutuldu. Ancak raporda okulun hafif hasarlı olduğu bildirildi.

BERGAMA KAYMAKAMLIĞI GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETTİ

Tüm bu yaşananlara itiraz eden Bergama Eğitimi İzleme Kurulu yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, deprem sonrası oluşan çatlaklar sonucunda rapor tutulduğu, ancak rapora rağmen okulun eğitime hazırlandığı, öğretmen, öğrenci ve velilerin tedirgin olduğu belirtildi. İmza kampanyası da başlatıldı. Ancak Bergama Kaymakamlığı görüşme teklifini reddetti.

Aradan 6 ay geçti ve çabalar sonuç verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bergama Eğitimi İzleme Kurulu'nun sesini duyarak bir inceleme daha yaptı ve inceleme sonucunda okul binasına yıkım kararı çıktı. Eğitim-Sen Bergama Temsilcili yıkım kararını; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve diğer ilgili kurumlara baskı yapmasaydık bu inceleme yapılmayacak, 500'e yakın öğrenci ve onlarca eğitim emekçisi bu riskli binada eğitim öğretime devam edecekti. Yaptığımız kamuoyu baskısıyla onlarca belki yüzlerce canı kurtarmış olduk" sözleriyle duyurdu.

HAFİF HASARLI OLDUĞU BİLDİRİLMİŞ

Yıkım kararının ardından Eğitim-Sen Bergama Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada; “30 Ekim 2020'de İzmir'de gerçekleşen 6,6 şiddetindeki depremden ilçemiz de etkilenmiş, 14 Eylül Anadolu Lisesi kolonlarında derin çatlaklar oluşmuştu. İlk inceleme Bergama Belediyesi fen işleri mühendisleri tarafından yapılmış ve sonucunda binanın performans analizi yapılana kadar boşaltılması gerektiği tutanak altına alınmıştı. Bu tutanağı kamuoyu ile paylaşmıştık. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yüzeysel bir inceleme yaparak binanın hafif hasarlı olduğunu bildirmişti”

"TALEBİMİZ REDDEDİLDİ"

“Aynı okul 2005 Seferihisar depreminden sonra da hasar görmüş ve güçlendirme çalışması yapılmıştı. 15 yıl sonra kolonlarında tekrar çatlak oluşması eğitimin tüm bileşenlerini tedirgin etmiş bu tedirginliklerinin ancak binanın performans analizi yapılarak giderilebileceği ilgili kurumlara bildirilmişti. Okul Aile Birliği ve Bergama Eğitimi İzleme Kurulu olarak konuyu Bergama Kaymakamı ile görüşmek istedik ancak talebimiz reddedildi. Bizde talebimizi bir imza kampanyası ile duyurmaya çalıştık. Sesimiz duyulmuş olmalı ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir inceleme daha yapmış ve inceleme sonucunda okul binasına yıkım kararı çıkmıştır”

"ENDİŞEMİZDE HAKLI ÇIKTIK"

“Maalesef endişemizde haklı çıktık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve diğer ilgili kurumlara baskı yapmasaydık bu inceleme yapılmayacak, 500'e yakın öğrenci ve onlarca eğitim emekçisi bu riskli binada eğitim öğretime devam edecekti. Yaptığımız kamuoyu baskısıyla onlarca belki yüzlerce canı kurtarmış olduk. Milli Eğitim Bakanlığının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Bergama Kaymakamlığının ve Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün umursamaz tavırları, eğitimin bileşenleri olan sendikalar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve okul aile birliklerinin uyarılarına, taleplerine kulaklarını kapatmaları belki de bir faciaya yol açacaktı. Eğitim alanındaki diğer tüm başlıklarda bizlerin görüşlerinin de dikkate alınması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır”

"EN UYGUN OKUL; ANADOLU KIZ İMAM HATİP LİSESİ"

“Bundan sonrasında da okulun uygun bir okula taşınması için çalışmalara başlanmalıdır. Bu büyüklükteki bir okul için en uygun okul büyük binası ve boş sınıfları ile Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’dir. Yan yana olan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi binalarının her ikisinde de 17 şer derslik var. Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin yaklaşık 160, Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi'nin yaklaşık 250 öğrencisi bulunuyor. Yani iki İmam Hatip Lisesi'nin öğrencileri bir binada rahatlıkla eğitim öğretime devam edebilir. Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi binasını ise 14 Eylül Anadolu Lisesi tek başına kullanabilir. Velilerin, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin talepleri budur.14 Eylül Anadolu Lisesi'nin taşınma sürecini yakından takip edeceğiz ve gerekli uyarıları yapmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.