Ajans Bakırçay
2022-08-10 10:57:00

Citta Slow Tutkusu

Dr. Ceyhun Balcı

10 Ağustos 2022, 10:57

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Citta Slow tutkusu bilinmeyen bir şey değil. Önceki başkanlığında Seferihisar’ı bu konuma taşımıştı. Seferihisar, İzmir’in ilçeleri arasında bu kapsama yakın olanlardandı. Dolayısı ile çok da tartışılmadı bu durum.

İzmir’de yapılan duyurulara bakıldığında İzmir metropolünün de Citta Slow topluluğuna kabul edildiği anlaşılıyor. Bu işlerde hatır gönül işler mi bilemem.

Ama, bu durumun fena halde tartışılabileceğini söyleyebilirim.

Bundan birkaç hafta önceydi. Talatpaşa Bulvarı’nda bir TIR gördüm. Yapı atığı ya da inşaat gereçleri taşıyan değil, bildiğiniz uluslararası taşımacılık yapanlardan. Hafta içi akşamüzeri saatleriydi. Şaşkınlıktan donup kaldım. Telefonuma davranıp, birkaç kare görüntü almayı akıl edemedim.

Talatpaşa’daki kaçsa da Mustafa Kemal Sahil Bulvarı fırsatıyla teselli buldum. Yine gündüz saatinde bir TIR bu kez objektifimden kaçamadı.

Sonraki günlerde kentin hemen her yerinde TIR’lara rastladım. Kanıksadığım için olmalı görsele dönüştürme zahmetine katlanmadım diğerlerine.

İçinden TIR geçen kentin kentlisi olduk böylelikle.

Citta Slow’la bağdaşırlığını yorumunuza bırakıyorum.

Gecesi gündüzü olmayan kenttir İzmir. Tıpkı İstanbul ve Ankara gibi.

Trafik biraz olsun gevşese de kentin orta yerindeki uçak pistine eşdeğer yollarda uçaklar değilse de gece yarısından sonra motosikletler sahne alır. Yarışırlar, şaha kalkarak ilerlerler. Hem kendi aralarında hem de bir şekilde kendilerini izleyenler varsa motosiklet sürücülüğü konusundaki hünerlerini alabildiğine sergilerler.

Reklamlarda rastlarız bu tür görüntülere. Görüntülere “trafiğe kapalı yolda çekilmiştir” bilgisinin eklenmesi unutulmaz. İzmir’de ise böyle bir sorun yoktur. Trafiğe açık yolda da akrobatik sürüş gösterileri sergilenebilir.

Bu yazıyı okuyanların örnekleri çoğaltacağından kuşkum yok.

Citta Slow Metropol unvanı bu yazıya konu olan olumsuzlukların sonlanmasına katkıda bulunacaksa ne iyi!

Bir gerçeğe vurgu yapmaktan kaçınamayız!

İzmir’in de içinde bulunduğu Türkiye metropollerine kent demek az gelir.

Azmanpol çok daha yakışır bunları nitelemek için.

Birim alana bu kadar çok insanın yığıldığı, buna bağlı olarak da hemen her kentsel öğenin bundan olumsuz şekilde etkilendiği ortamda Citta Slow bir ütopyadan öteye geçer mi?

Kafamı kurcalayan sorudur!

Distopyayı sonlandırmadan ütopyaya erişmek ne denli olası?

Yaşayıp göreceğiz…

Yorumlar (3)

Haksun Acet 2 Yıl Önce

Bu başkan show dan başka yaptığı iş çok az.Her tarafta korna sesi köpek havlamalari sokak calgıcilari.bumu sessiz sehir

Yaşar Akgül 2 Yıl Önce

İzmir sakin şehir mi sakinliği gece motorlar suratla gaza basarak geçen arabalara bir de tır eklendi

Dr. Suavi Tuncay 2 Yıl Önce

Değerli Dr Ceyhun balcı eline ve diline sağlık. Bu yazı türünü sürekli bir duruma getirmeniz çok çok yararlı olur. Çok mutlu oldum. E.mail suavituncay@yahoo.com atabilirsiniz. Ayrıca tlf bildirirseniz mutlu olurum 0 546 785 38 33

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.