Ajans Bakırçay

Yurttaşın yasası 'meclis' yolunda!

ÇEVRE

"Yurttaş ekokırım yasası yapıyor" imza kampanyası 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Türkiye’nin farklı kentlerinde sürüyor.

Ekosistemde telafisi mümkün olmayan tahribata yol açan suçların Ceza Kanunu’nda yerini bulması talebiyle imzaya açılan “Yurttaş ekokırım yasası yapıyor” kampanyası 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde Türkiye’nin farklı kentlerinde sürüyor.

İklim Adaleti Koalisyonu bünyesinde, Ekokırım Çalışma Grubu tarafından hazırlanan yasa teklifi hakkında bilgi veren hukukçu Arif Ali Cangı, "Geldiğimiz aşamada eldeki hukuksal düzenlemeler ve uygulamalar, doğal ve kültürel varlıkların korunmasını, bugünkü ve gelecek nesillerin sağlıklı yaşamlarını güvence altına alamıyor. Bu yüzden artık hukukun da ekolojik hale getirilmesi mücadelesi veriyoruz" dedi.

Kampanyanın Kuzey Ege’de ilk örgütlendiği merkezlerden biri de Ayvalık. Bölgede Ayvalık Tabiat Platformu tarafından koordine edilen kampanyaya dair bilgi veren Platform sözcüsü Nebahat Dinler, "Ekokırımın suç kapsamında yasalaşmasına yönelik sorumluluk artık tüm yurttaşların omuzlarında" dedi.

Haber: Özgür Duygu Durgun

İklim Adaleti Koalisyonu bünyesinde, Ekokırım Çalışma Grubu tarafından koordine edilen "Yurttaş ekokırım yasası yapıyor" kampanyası 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde, 1 milyon imza hedefiyle Türkiye’nin farklı kentlerinde hızla örgütleniyor.

Yurttaşın sesini Meclis’e taşımayı hedefleyen kampanyanın amacı, doğaya karşı işlenen suçların Türk Ceza Kanunu’nda yerini bulması.

Yasa teklifini hazırlayan hukukçulardan Arif Ali Cangı, "Doğal veya kültürel çevrede insan veya diğer canlıların hayatını tehlikeye atan, doğal veya kültürel varlıklar üzerinde ağır tahribata yol açan, bütün bir ekosistemde kısa vadede telafisi mümkün olmayacak zarara yol açma tehlikesi doğuran hukuka aykırı eylemler…" olarak tanımlanan ekokırımı bir ekosistemde kısa vadede telafisi mümkün olmayacak zarara yol açma tehlikesi doğuran hukuka aykırı eylemler olarak tanımladıklarını belirtti.

"Doğal varlıkları bir hammadde olarak, kendisini de doğanın sahibi gören anlayış, kapitalist, endüstriyel sistem yerküreyi bu hale getirmiş durumda.Bu tehlikeli gidişi durdurmak için alınacak önlemler bütün dünyada tartışılmaya başlandı. Bunun bir parçası da, ekokırım suçunun tanımlanması ve iç hukukun yanı sıra uluslararası hukukun parçası haline getirilmesi" diyen Cangı, "Yurttaş ekokırım yasasını yapıyor" kampanyasının yurttaştan yurttaşa bir çalışma olduğunun altını çizdi. "Kampanyanın muhatabı da yürütücüsü de yurttaştır. Bizler bu işin hamallarıyız, en fazla koordine edenleriz" diyen Cangı, İklim Adaleti Koalisyonu kapsamında oluşturulan Ekokırım Çalışma Grubu tarafından koordine edilen kampanyanın İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bursa, Eskişehir, Kırklareli, Manisa, Kocaeli, Amasya, Balıkesir, Zonguldak, Aydın, Denizli, Ankara’da sürmekte olduğunu; tüm ülkeye yayılması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

1 milyon imzalı yasa teklifi Meclis’e gidecek

14 Mayıs seçimler sonrasına kadar yurttaştan yurttaşa yapılacak çalışmalarla yasa teklifine ıslak imzalar toplanacağını belirten Arif Ali Cangı, ekokırımı toplumun ve siyasetin gündemine getirmek için örgütlenen kampanya kapsamında, "Yeni meclisin başkanının seçilmesinden sonra toplanan yasa teklifi metinleri toplu halde TBMM Başkanlığına kayıtlı olarak verilecek. Seçim döneminde milletvekili adaylarından Meclise girdikleri zaman bu teklifi yasalaştırmaları istenecek, seçimden sonra da takibi yapılacak. Bu sayede, bir yandan ekokırım suçu toplumun ve siyasetin gündemine getirilmiş, diğer yandan ilk kez yurttaşın yasama faaliyetine katılması örneğini deneyimlemiş olacak" dedi.

Kuzey Ege kıskaç altında

“Yurttaş ekokırım yasası yapıyor” imza kampanyasının yerelde sürdüğü noktalardan biri de Ayvalık. Kampanyanın koordinasyonunu yürüten Ayvalık Tabiat Platformu’nun sözcülerinden Nebahat Dinler’den bölgedeki ekokırım alanları hakkında bilgi aldık. Buna göre, Kuzey Ege ve Ayvalık’ta çevre tahribatına yol açmaya devam eden başlıca projeler arasında, ÇED muafiyetinden yararlanıp, tarım alanlarına sulama suyu veren Madra Barajının sıfır noktasında faaliyet gösteren Bilfer Maden Ocağı ve Bilfer Madencilik’in Karaayıt Köyü merasına yaptığı demir zenginleştirme tesisi, Ayvalık’ı ve ilçedeki Nikita Deresini kirleten pirina fabrikası, Altınova kumsalında kıyı kenar çizgisi içerisinde yapımına izin verilen 5 katlı 5 bloktan oluşan beton yapı ve izin için sırada bekleyen diğer turizm tesisleri, çam fıstıklarıyla ünlü Kozak’ta derin yaralar açan taş ocakları, Madra dağında yeraltı sularını tüketen TÜMAD altın madeni, ormanlık alanda altın- gümüş ocağı, zeytinlikler içinde JES sondaj arama izinleri, sulak alanları ve Ayvalık Tabiat Parkını rant olarak gören inşaat projeleri, dağlardan derelerden sonra denizde maden arama projesi, hassas su alanı olan Edremit Körfezi sahilinde balık çiftlikleri, Tabiat Parkı için planlanan RES projeleri başta geliyor.

Altınova’da denizden demir cevheri çıkarmaya çalıştılar!

Geçtiğimiz senelerde DENSAN Madencilik şirketi tarafından Ayvalık-Altınova sahilinde denizden demir cevheri çıkartılmak istendiğini ve bölge halkının üç yıl süren direnişi ve itirazları sonucu bu projenin 2020’de iptal edildiğini hatırlatan Dinler, "Ekokırımın suç kapsamında yasalaşmasına yönelik sorumluluk artık tüm yurttaşların omuzlarında" diyor.

"Ekosistemin bütüncüllüğüne yönelik yapılan saldırılar bir kırım halini aldı. İklim krizinde varılan aşama gezegende yaşama olanaklarının sınırına dayandığımızı gösteriyor. Hızla artan enerji, inşaat, madencilik faaliyetleri başlı başına yıkım oluşturuyorlar ve bunlar hukuktaki boşluklardan yararlanarak, daha büyük felaketlere yol açmak üzere faaliyetlerine devam ediyorlar. Ayvalık Tabiat Platformu 2010 yılında; Ayvalık Adaları Tabiat Parkının biyolojik- ekolojik ve kültürel değerlerinin korunması için yola çıktı. Ancak bölgemizde birçok ekolojik sorunla karşı karşıyayız" diye devam eden Dinler, tüm gezegenin zarar gördüğü bu ekolojik tahribatların engellemesi için insan merkezli suç tanımından; doğayı merkezine koyan suç tanımına geçilmesi gerektiğini belirterek; "Bileşeni olduğumuz İklim Adalet Koalisyonunca hazırlıkları yürütülen Yurttaş Ekokırım Yasasını Yapıyor kampanyasını önemsiyoruz. Ayvalık Tabiat Platformu olarak biz de “Yurttaş Ekokırım Yasasını Yapıyor” kampanyamızı 23 Mart Perşembe günü Ayvalık merkezden başlattık. Talatpaşa caddesinde açtığımız imza standında bilgilendirme broşürleri dağıtıp, “Ekokırım” ın suç sayılması ve Türk Ceza Yasası’nda bu konuda düzenleme yapılarak, insanlığa karşı işlenen suçlarla birlikte gezegene karşı işlenen suçların da cezalandırılması için hazırlanan yasa değişikliği teklifi dilekçelerine imza toplamaya başladık. Kampanyamıza Armutçuk, Altınova, Sarımsaklı pazaryerleri ve Cunda’da açacağımız stantlarla devam edeceğiz" dedi.

----------------------------------------

Yasa teklifi ile ilgili daha fazla bilgi için:

Ekokırım Yasası - Ekokırım Yasası (ekokirimyasasi.org)

@ekokirimyasasi, @endecocidetr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.