Ajans Bakırçay

TÜMAD Madra'da ve çevresinde büyük yıkıma yol açmış!

ÇEVRE

BURÇEP, Türkiye’nin en büyük altın madeni TÜMAD Madencilik Şirketi’nin yarattığı tahribatı inceledi.

Burhaniye Çevre Platformu, Balıkesir'in İvrindi İlçesi ile Bergama’nın Çamavlu Köyü arasında 6 bin 600 hektarlık alan büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük altın madeni TÜMAD Madencilik Şirketi’nin yarattığı tahribatı inceledi.

Başta Madra Dağı ve Kozak Yaylası olmak üzere, yeraltı sularını ve çevreyi tehdit eden TÜMAD Maden İşletmesi’nin yarattığı tahribat Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) üyeleri tarafından düzenlenen doğa yürüyüşü ile yakından incelendi. BURÇEP Yürütme Kurulu Üyeleri Eşref Dağ, Emre Pekgönenç ve Süleyman Eryılmaz gördükleri manzarayı ise; “Burada geri dönüşü olmayan büyük bir yıkım yaşanmış, canlı yaşamı büyük tehdit altında, bunları gördükçe madenin nasıl bir felakete neden olacağını içimiz yana yana ve hatta öfkeyle gözlemledik” cümleleriyle ifade ettiler.

İNANILMAZ BİR DOĞA KATLİAMI

Burhaniye Çevre Platformundan Eşref Dağ, Emre Pekgönenç ve Süleyman Eryılmaz tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Dikili Kültür ve Çevre Platformundan gazeteci Oben Ulu ile birlikte Kozak Yaylası’ndan TÜMAD Altın Madeni'nin yarattığı tahribatı görmek ve tespit etmek için madenin hemen yanı başındaki yaylaya gittik. Daha öncesinde ise Bergama Çamavlu Köyünde Muhtar Mustafa Kocataş ve köylüler ile görüştük. Yaylada Madra'nın tam tepesinde adeta koca bir habis gibi duran maden işletmesini görünce nefesimiz kesildi. Bundan yaklaşık 1,5 sene önce yine gazeteci Oben Ulu'nun fotoğrafları ile tahribatın büyüklüğünü görmüştük. Ancak çıplak gözle gördüğümüz Madra'nın tam üstünde Edremit Körfezi, Kozak Yaylası ve İvrindi'nin çatısında inanılmaz bir doğa katliamının yaşandığı idi” denildi.

TÜMAD MADRADAN DEFOL

Basın açıklamasında ayrıca; “Madeni daha iyi görelim diye yukarıya doğru çıktıkça Madra'nın nasıl bir doğa cenneti olduğunu tespit ettik. Her tarafından suların fışkırdığı, neredeyse 100 metrede bir inanılmaz lezzette ve temizlikte pınarlar ve çeşmeler gördük. Bunları gördükçe madenin nasıl bir felakete neden olacağını içimiz yana yana ve hatta öfkeyle madene karşı haykırdık. ‘TÜMAD Madra'dan Defol’ pankartımızı madenin tam karşısında açarak bir kez daha ‘TÜMAD Madra'dan Defol’ sloganımızı attık. Ve de TÜMAD bu dağlardan çekip gitmedikçe bize, Burhaniye, hatta tüm körfez halkı ve kozak köylülerine temiz su, temiz hava ve temiz gıda mümkün olmayacağını bir kez daha yineliyoruz”

SU KAYNAKLARINI KURUTUR

“Çünkü maden şirketi, işlemleri için büyük miktarda suya gereksinim duyuyor. Toplam 6 tane su kuyusu açacağını bildiren işletme, saniyede 58 litre su kullanıyor. Bir diğer ifadeyle, 24 saat çalışan işletme günde 5 milyon litre su tüketiyor. Su temini yöredeki kaynaklardan temin ediliyor. Bu su kaynaklarının kuruması demektir. İşletmenin büyük kısmı ormanlık alanı kapsıyor. Fotoğraflarda on binlerce ağacın kesildiğini görüyoruz. Tam olarak kaç adet ağacın yok edildiğini bilmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.