Ajans Bakırçay

Kozak çam fıstığının geleceği için çalışmalar başlatıldı

ÇEVRE

Kozak Yaylası’nda bölgenin önemli geçim kaynaklarından çam fıstığı üretimindeki düşüşün önlenmesi için başlatılan çalışmalara ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İzmir’in Bergama İlçesi Kozak Yaylası’nda bölgenin önemli geçim kaynaklarından çam fıstığı üretimindeki düşüşün önlenmesi için başlatılan çalışmalara ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Bergama’nın Kozak’ta bulunan mahalle muhtarlarıyla Yukarıbey Mahallesi’nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Ormancılar Derneği arasında imzalanan protokol gereği oluşturulan araştırma ekibinden Prof.Dr. Sezgin Özden, Prof.Dr.Coşkun Köse, Doç.Dr.Taner Okan, Dr.Seda Erkan Buğday, Prof.Dr. Doğanay Tolunay, emekli Orman Mühendisi Muhammed Kılcı, Prof.Dr.Tuğba Lehtijarvi, Dr. Kahraman İpekdal, Orman Mühendisi Mustafa Tonay ve İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan Hüseyin Çelik katıldılar.

KOZAKLI MUHTARLARLA TOPLANTI

Kozak Yaylası’nda bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan çam fıstığı üretimindeki düşüşün nedenlerinin tespiti ve çözüm yollarının araştırılarak verimin yeniden arttırılması için 2019 yılının Ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Ormancılar Derneği arasında bir protokol imzalandı. Akademisyen ve uzmanlardan oluşan 3 ayrı çalışma grubu adına proje yürütücülüğünü üstlenen Prof.Dr.Sezgin Özden’in öncülüğünde yapılan çalışmalarda gelinen nokta Kozaklı muhtarlara anlatıldı.

İSTASYON KURULDU, ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bilimsel araştırmalarda sorunun çözümüne ilişkin yapılan tespitleri aktaran ve bölgede belirlenen yerlere kurulan meteoroloji ve aktif hava kirliliği örnekleme istasyonları ile ilgili bilgi veren Prof.Dr.Sezgin Özden; proje süresince toprak, kozalak ve yağış suyu örnekleri ile bölgede ki böcek, mantar gibi zararlıları incelemeye başladıklarını aktardı. Prof.Dr.Özden ayrıca, önümüzdeki aylarda araştırmaların genel gidişatı ile ilgili rapor hazırlanacağını ve burada analiz, değerlendirme ve çözüm önerilerini sunacaklarını söyledi. Özden, çalışma ekibinde bulunan akademisyen ve uzmanların bu araştırmaları hiçbir ücret talep etmeden ve tamamen gönüllülük esasıyla yaptığını da belirtti.

KOZALAK EMİCİ BÖCEK TÜRKİYE’YE YAYILDI

Toplantıda yapılan slayt gösterisinde ise bölgede tespit edilen ve fıstık ağacına en önemli zararlılardan biri olan Kozalak emici böcek hakkında bilgi verildi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Kahraman İpekdal tarafından yapılan sunumda Kuzey Amerika kökenli ve orijinal adı “leptoglossus occidentalis” olan böceğin İtalya üzerinden Avrupa’ya ulaşmış olabileceği, Türkiye’nin ise birçok bölgesine yayılmış olabileceği ifade edildi.

Kozak Yaylası çam fıstığındaki verim düşüklüğü ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısı, toplantıya katılan muhtarların görüş ve önerilerinin alınmasıyla birlikte, ileri bir tarihte tekrarlanacağı ifade edilerek sona erdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.