Ajans Bakırçay

Koronavirüs nedeniyle hava kirliliği azaldı

ÇEVRE

Salgın nedeniyle büyük bir çoğunluğun eve kapanması sonucunda hava kalitesinin gözle görülür bir iyileşme sürecine girdiği görüldü.

Salgın nedeniyle büyük bir çoğunluğun eve kapanması sonucunda hava kalitesinin gözle görülür bir iyileşme sürecine girdiği görüldü.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşların eve kapanmaya başlaması motorlu taşıtlarla hareketliliği büyük ölçüde azalttı. Yurt genelinde toplu taşıma ve özel araç kullanımının büyük oranda azalmasının yanı sıra kafeterya ve birçok işyerinin de kapalı olması sonucu fosil yakıt kullanımı büyük oranda azaldı. Bu durum sonucunda ise hava kalitesi gözle görülür bir şekilde artmaya başladı. Trafik yoğunluğu nedeniyle büyük bir kirliliğin görüldüğü İstanbul’da da hava kalitesinin orta seviyeden iyi seviyeye yükseldiği gözlemlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi’ndeki istasyon verilerinden alınan bilgiye göre, Koronavirüs vakasının Türkiye'de henüz görülmediği 5 Mart ile 19 Mart tarihi arasındaki hava kalitesinde gözle görülür bir fark ortaya çıktı.

5 Mart tarihinde İstanbul dahil olmak üzere yurdun büyük bir bölümünde hava kalitesi orta ve hassas derecedeydi. Ancak Koronavirüs önlemleri sonrasında hava kalitesi bazı merkezler dışında genel itibariyle iyi kalitede ölçüldü.

Türkiye genelinde birçok şehirde dün hava kalitesi iyi kalite olarak ölçüldü. Özellikle İstanbul'da hava kalitesinin Sultangazi dışında tamamen düzeldiği görüldü.

DÜNYA GENELİNDE İYİLEŞME VAR

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Centre for Research on Energy and Clean Air-CREA) yaptığı araştırmada tüm dünyada azalan endüstriyel üretim ve fosil yakıtların kullanımının düşmesi sebebiyle karbon salınımı açısından genel bir iyileşme yaşandığı, bunun Çin ve benzeri ülkelerde oldukça yüksek oranda görüldüğünü açıkladı.

Buna göre Çin'de Covid 19 salgını sonrası kapanan fabrikalar, zorunlu tatil, uçak seferlerinin azalması, seyrek şehir trafiği ve shipping gemi seferlerinin düşmesi sonrası ülkedeki santrallerin yüzde 36 oranında daha az enerji ürettiği, kömür kullanımının da yüzde 29 oranında düştüğü belirtildi.

SALGIN SONRASINDA DÜNYA GENELİNDE ENDÜSTRİYEL ÜRETİM DÜŞTÜ

Euronews'ten Kerem Congar'ın aktardığına göre küresel ısınmayla ilgili araştırmalar yapan İngiltere merkezli Carbon Brief kuruluşuysa koronavirüs salgını sonrası dünya genelinde endüstriyel üretimin yüzde 15 ila 40 oranında düştüğünü, son iki ay içerisinde Çin'deki petrol rafineri sanayindeki üretiminse yüzde 34 gerilediğini açıkladı.

"DÜNYA HAVA KİRLİLİĞİ YÜKSEK ORANDA DÜŞTÜ"

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yetkilileri de uydu görüntüleri sonu elde ettiği verilerde Çin'de ve dünya genelinde karbon salınımının büyük oranda azaldığını, Çin'de özellikle 10-25 Şubat arası bu düşüşün zirve yaptığını belirtti. NASA hava kalitesi araştırma görevlisi Fei Liu, "İlk kez dünya genelinde çok geniş bir alanda hava kirliliğinin çok yüksek bir oranda düştüğünü gözlemledik" diye konuştu.

Uzmanlar ekonomide görülen yavaşlamaya rağmen küresel çapta karbon gazı salınımının düşmesi vesilesiyle uzun ve orta vadede sağlık sorunlarının azalacağını belirtiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.