Ajans Bakırçay

İzmir'de balina sürprizi!

ÇEVRE

İzmir’in Çeşme ilçesin açıklarında, yüzen balina, tekneyle bölgede gezenler tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

İzmir’in ünlü tatil lokasyonu Çeşme açıklarında tekne ile geziye çıkanlar, yüzen balina gördü. İspermecet cinsi Balinayı Teknede bulunanlar bir süre görüntülemeyi başardığı. Balina daha sonra gözden kayboldu.

Balinalar İzmir çevresinde ilk kez görülmüyor. 1995 yılının Şubat ayında, ispermeçet (kaşalot) cinsi biri yavru 2 balina, yollarını şaşırıp İzmir Körfezi'ne girmişti.

Yine 4 sene önce ise Çeşme açıklarında tekne ile geziye çıkanlar, yavrusuyla yüzen balinayı farketmişti. Balinanın dans edercesine denize dalışı, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenmişti.

Çeşme açıklarında görülen balina ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar suların ısınması ya da bir besinin peşinden gidiyor olması nedeniyle kuzeye doğru yönlenmiş olabileceğini kaydetmişti.

KAŞALOT TÜRÜ

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Akyol, yavrusuyla birlikte yüzen balinanın Ege Denizi açıklarında görülebilen 'Fisetar Makrosefalus' denilen bir kaşalot türü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akyol, "Dişi balinalar içerisinde en büyük olan tür budur. Dişileri 12 metre boya ve yaklaşık 20 ton ağırlığa kadar ulaşır. Erkekleri ise 20 metre boy ile 50 ton ağırlığı bulabilir. Bu tür zaman zaman Fethiye açıklarında Güney Ege'de rastlanan bir türdür. Açık sularda, Güney Ege'den Doğu Akdeniz'e geçip tekrar Batı Akdeniz arasında seyahat eden bu tür, suların ısınması ya da bir besinin peşinden gidiyor olması nedeniyle kuzeye doğru yönlenmiş olabilir. Bizim için çok şaşırtıcı değil" dedi.

Akyol, bu türün balıkçılık ya da insanlar için zararlı olmayan, yalnız seyahat eden sessiz balinalar olduğunu vurguladı.

arşiv fotoğtaf

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.