Ajans Bakırçay

Foça’da 7.5 hektarlık mera, enerji santrali için feda edildi

ÇEVRE

Doğal güzellikleri ve sahiliyle Türkiye’nin önde gelen turizm bölgeleri arasında yer alan, etkin şekilde tarım faaliyetlerinin de gerçekleştirildiği Foça’da Biyogaz Enerji Santrali kurulması onaylandı.

Türkiye’de tarım ve özellikle de hayvancılık sektöründe her yıl ciddi kayıplar yaşanırken İzmir’de mera arazileri enerji santralleri için bir bir kurban ediliyor. 

Foça'nın Yeniköy Mahallesi’nde İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planında imar mera alanında kalan bölgede Biyogaz Santrali yapılmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı verildi. İmar planında mera olarak ayrılan alanın Hazine arazilerinin parselasyon planlarının da tamamlanması ile santralin yapım süreci önünde hiçbir engel kalmadı.

BİR AY BOYUNCA ASKIDA KALACAK

Santralden 2,468 MWm güç sağlanması planlanıyor. Verilen izin gereği söz konusu parselde, biyogaz enerjisine dayalı elektrik üretim santralinin yanısıra iletim tesisleri de yapılacak. Söz konusu santral için Hazine’ye ait arazilerin parselasyon planları da Çevre Bakanlığınca yapılarak ilan edildi. Planların bir ay boyunca askıda kalacağı açıklandı.

MERA ALANI SANTRAL İÇİN FEDA EDİLİYOR

Foça’nın Hancivarı Mevkii Yeniköy Mahallesi’nde 7.5 hektarlık bölgede kurulacak enerji santralinin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planında imar mera alanında kaldığı belirtildi. Doğal güzellikleri ve sahiliyle Türkiye’nin önde gelen turizm bölgeleri arasında yer alan, etkin şekilde tarım faaliyetlerinin de gerçekleştirildiği Foça’da Hazine’ye ait mera alanının santral için feda edilmesi tepkilere neden odu.

YER SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, bu tesislerde üretilen fermentasyon atıklarının arazide tarımsal gübre olarak kullanıldınğı ve topraktaki azot fosfor döngüsünün tamamlanmasında önemli bir faktör olduğunu belirtti. Kınay; "Ancak bu atıkların arazide kullanılması koşulları, uygulama miktarları, atık içeriği ile ilgili mevzuatlarda gerekli düzenlemeler bulunmaktadır. Her faaliyette olduğu gibi; biyogaz tesislerinde de alan seçimi, çevresel etki değerlendirmesi süreci ve tesislerin işletilmesi ve denetlenmesi aşamaları titizlikle yürütülmelidir. Tarım ve hayvancılık kaynaklı atıklara yönelik olarak; bölgesel bazda bütüncül bir planlama yapılmalı, bu atıkların kontrollü şekilde bertarafı ve yeniden değerlendirilmesi amacı ile yönetim süreçleri gerçekleştirilmelidir” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.