Ajans Bakırçay

Ekoloji Birliği: Gereğini yapmayan yetkiler yargılanmalı

ÇEVRE

Ekoloji Birliği son zamanlarda ekstrem artış gösteren orman yangınları ile açıklama yaptı.

 ‘Gereğini yapmayan yetkiler yargılanmalı, istifa etmeliler. Yanan ormanların imara açılmasına izin verilmemeli’

Ekoloji Birliği, orman yangınlarının artması ve yangınlara zamanında müdahale edilmemesi üzerine bir açıklama yayımlayarak bu durumu eleştirdi. Açıklamada, ekosistem için vaz geçilmez olan ormanların yandığı ya da yakıldığına dikkat çekilerek “Yakılan- yanan ormanlarımızın yerlerinde bir zaman sonra otellerin yükselmesi tesadüf mü? Çıkan-çıkarılan yangınların deniz manzaralı olması tesadüf mü?” denildi.

Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre bir ayda 107 orman yangını olduğunu belirten Birlik, “Rant düzeninde, ülkenin sömürüsü uğruna, endüstriyel tarım, turizm, maden ve inşaat sektörlerinin neresi sömürülecekse orada faili meçhul yangınların çıkarılarak orman vasfını yitirmesi sağlandı” sözlerine yer verdi.

Marmara yangınında sosyal medyada yapılan paylaşımlarda halkın haber vermesine rağmen zamanında müdahalenin yapılmamasının kuşkuları arttırdığına dikkat çekilen açıklamada; “Bu sektörler nereyi işaret ederse ertesi gün o ormanlar bir yangına kurban verilmekte, yaşam ve doğa yok edilmektedir” diye kaydedildi. Haziran ayı başında yaptıkları uyarılara rağmen, turizm bölgelerinde, deniz manzaralı yangınların başladığını-başlatıldığına tanık olduklarına dikkat çeken Ekoloji Birliği şu önerileri yaptı: -Gerek merkezi iktidar gerekse yerel yönetimler şimdiden kendi sınırları içindeki ormanların korunması için, ekipman ve çalışanlarına bu yönlü eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olmalı. Olası yangınların hızlı ve etkin bir biçimde söndürülebilmesi için karayolları bölge bakım merkezlerine benzer, orman yangınlarına yerel (bölgesel) müdahale birimleri oluşturulmalı ve buralarda en az bir yangın helikopteri veya uçağının bulundurulması sağlanmalıdır.

Orman Bakanlığı bir ayda 107 yangın oldu diyor ama bir tane sorumlu bulunmuyor. Gereğini yapmayan yetkiler yargılanmalı, istifa etmeliler. Yanan ormanlar imara açılmasına izin verilmemeli, soğutma işleminden sonra yeniden orman vasfına sahip olması için çalışmalar başlatılmalıdır” denildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.