Ajans Bakırçay

Dikili’de, mandıra kirliliğine tepki!

ÇEVRE

Dikili yazlık siteler bölgesinde yer alan Kıratlı Deresi’nde, 2019 yılından bu yana yaşandığı iddia edilen kirlilik için yöre sakinleri protesto gösterisinde bulundu.

İzmir'in Dikili İlçesi Salihleraltı bölgesinde faaliyet gösteren bir mandıranın atıklarının dere aracılığıyla denize karışması yöre halkını ayağa kaldırdı.

Yazlık siteler bölgesinde yer alan Kıratlı Deresi’nde, 2019 yılından bu yana yaşandığı iddia edilen kirliliğin, sağlığı tehdit eden boyutlara vardığını ifade eden yöre sakinleri protesto gösterisinde bulundu. Bölgede faaliyet gösteren mandıra tarafından gizlice boru döşenerek atıklarının dereye salındığı öne sürüldü. Kuzey Ege sahillerinin SOS verdiği ifade edildi.

YOĞUN KİRLİLİK YAŞANIYOR

Site sakinleri tarafından yapılan ortak açıklamada, Kıratlı Köyü fosseptiğinin taşması ve buradaki mandıranın atıklarını dereye vermesi sonucunda oluşan yoğun koku ve kirlilik üzerine 2019 yılında, 18 site yöneticisinin imzalarıyla şikâyette bulunulduğu belirtildi.

Dikili Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin tutanak altına aldığı kirlilik ile ilgili henüz cezai yaptırım uygulanmadığını belirten site sakinleri, yetkililerden bir an önce harekete geçmesini talep etti. Site sakinleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Alo 181 hattı, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Dikili Belediyesi, İZSU ve CİMER kanalıyla çeşitli kamu kurumlarına şikâyet başvuruları yapıldığını, ancak henüz sonuç alınamadığını da ileri sürdü.

ŞİKÂYETİMİZ VAR VE ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Kıratlı Deresi önünde protesto gösterisi yapan yöre halkı yaşanan kirliliğe biran önce çözüm bulunmasını istedi.

Atifet Yücel; “Sorunumuz var, şikâyetçiyiz. Şikâyetimize çözüm istiyoruz. Bunun için başvurmadığımız yer kalmadı. Ama hala bir sonuç alamadık”

Ege Rüzgar Pak (12); “Biz temiz bir deniz istiyoruz. Bizim de temiz bir denize girmeye hakkımız var. Başka sitelerin bu kanala kanalizasyon atıklarını bırakma hakları yok. Kimsenin Ege Denizi’ni kirletmeye hakkı yok”

CEZA KESİLMEDİ, GÖZ YUMULDU

Av.Tamer Demirdelen; “Buradaki deniz kirliliği maalesef Ege Denizi kıyılarının sorunudur. Bunun gibi sahili kirleten 5 dere daha vardır. En büyük sorun mandıralar ve arıtması olduğu halde çalıştırmayan müesseselerdir. Şikâyetlerimiz Valiliğe, Belediye Başkanlığı’na ve Kaymakamlığa yapılmıştır. Ancak alınan hiçbir sonuç yoktur. Cezalandırma ve caydırıcı hiçbir şey yapılmamıştır. Daha çok göz yumulmuştur”

Bilal Azatlı; “20 yıldır bu çevreyi bilirim. Bu çevre artık denize zor girilen, balık çeşitlerinin kaybolduğu, yosunların sağlığa zararlı hale geldiği bir noktaya kavuştu. Bunun en büyük nedeni buradan denize akan 3, 5 tane derenin getirdiği kanalizasyon atıklarıdır. Bunun için ilgili önleyici ve denetleyici kuruluşlara gittik. Kimse ilgi göstermiyor diyemem ama kirlilik halen devam ediyor”

Simkur Sitesi Başkanı Ertan Tezer; “Mücadelemiz buraya sitelerden, köyden ve mandıradan gelen arıtılmamış atık sulardır. Mücadelemiz 3 senedir devam ediyor. Mandıradan her gün, 24 saat kaçak, arıtılmamış sular basılıyor. Bu sular denizimizi kirletiyor. Çevre İl Müdürlüğü’ne dilekçeler yazıldı. Tutanaklar tutuldu. Atık suların buraya döküldüğü tespit edildi. Ancak hiçbir yaptırım yapılmıyor. Yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.