Ajans Bakırçay

Dikili küçük limanda ki "çit örgü" için itiraz dilekçesi verildi

ÇEVRE

Dikili'de küçük liman diye adlandırılan balıkçı barınağı etrafının, kıyı kanununa aykırı olmasına rağmen çit ile örülmesine ilişkin Dikili Kaymakamlığı’na itiraz dilekçesi verildi.

Dikili'de küçük liman diye adlandırılan balıkçı barınağı etrafının, kıyı kanununa aykırı olmasına rağmen çit ile örülmesine ilişkin itiraz dilekçesi Dikili Kaymakamlığı'na verildi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne iletilmek üzere verilen dilekçe için Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) tarafından “Kıyı Kanunu’na aykırı yapılan bu karar ile ilgili gereken işlemleri başlatıyoruz, ayrıca konuyu yargıya da taşıyacağız” denildi.

Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nce liman etrafına ‘Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Balıkçı Barınakları Yönetmeliğinin 9. Maddesi’ gerekçe gösterilerek çit örüldü. Duruma vatandaşlar ilk önce sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Ardından Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından, halkın katılımının yoğun olduğu basın açıklaması yapıldı. Şimdi de Dikili Kültür ve Çevre Platformu üyelerince İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Dikili Kaymakamlığına itiraz dilekçesi verildi.

2012 YILINDA DA GÜNDEME GELMİŞTİ

Örülen çitin 3621 sayılı kıyı kanununa aykırı olarak yapıldığının belirtildiği dilekçede; “İlçemizde küçük liman olarak adlandırılan balıkçı barınağının çevresine, Sahil Güvenlik Komutanlığı hizasından itibaren demir çit ve tuğladan duvar örülmüştür. Aynı durum, 2012 yılında da gündeme gelmiş, balıkçı barınağının etrafı çitlerle örülmek istenmiştir. Dönemin belediye yönetimi duruma itiraz edince ve ayrıca barınağın etrafına çit örülmemesi için, vatandaşlar tarafında ayrıca imza kampanyası da başlatılınca bu karardan vazgeçilmiştir. Ancak üzülerek görüyoruz ki, 2012 yılında yapılamayan, günümüzde yapılmıştır. Bu eylem; ilçemizde ikamet eden biz başvurucular ve birçok hemşerimiz tarafından tepkiyle karşılanmış ve sosyal medya hesaplarından başvuru konusu eyleme karşı ortak bir tepki oluşmuştur” denildi.

KIYILAR HERKESİNDİR

Dilekçede ayrıca; “Konuyla ilgili; 30/06/2020 tarihinde saat 18:00’de, balıkçı barınağı alanında, Dikili’de ikamet eden vatandaşların da katılımıyla, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) tarafından ortak bir basın açıklaması düzenlenmiş ve imza kampanyası düzenlenmiştir. Söz konusu eylem, eyleme yönelik tepkiler ve açıklamalar üzerine; Dikili balıkçı barınağı çevresine örülen demir çitlerin kaldırılması hususu ile ilgili olarak tarafınıza başvurma zorunluluğumuz hasıl olmuştur. 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun ‘Kıyının Korunması, Yapı Yasağı, Kıyı ve Denizde Yapılacak Yapılar’ başlıklı 6’ıncı maddesine göre; Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz”

İDARİ PARA CEZASI "Aynı Kanun’un ‘Sahil Şeridinde Yapılabilecek Yapılar’ başlıklı 8’inci maddesine göre; Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4’üncü maddede belirtilen mesafeler içinde hiç bir yapı ve tesis yapılamaz. Uygulama imar planı bulunan yerlerde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Aynı Kanun’un ‘Ceza Hükümleri’ başlıklı 15'inci maddesine göre; Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara ikibin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca oluşturulan engellerin beş günden fazla olmamak üzere belirlenen süre zarfında kaldırılmasına karar verilir. Bu süre zarfında engellerin ilgililer tarafından kaldırılmaması halinde, masrafı yüzde yirmi zammıyla birlikte kendilerindenkamu alacaklarının tahsili usulüne göre tahsil edilmek üzere kamu gücü kullanılmak suretiyle derhal kaldırılır. Kabahatin tekrarı halinde, ceza üst sınırdan verilir"

KALDIRILMASI VALİLİK VE BELEDİYELERCE SAĞLANIR

"03/08/1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin ‘Sahil Şeridinde Planlama’ başlıklı 17 inci maddesine göre; Onaylı uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde; kıyıya geçişi engelleyecek şekilde oluşturulmuş duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engellerin derhal kaldırılması, ilgili valilik ve belediyelerce sağlanır. Herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olması gereken sahil şeridi üzerine, ekli fotoğraflarda görüleceği üzere hukuka aykırı olarak demir çit ve tuğla duvar örülmüştür. Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre, başvuru konusu eylemin hukuka uyarlığı bulunmamaktadır."

NORMLAR HİYERARŞİSİ İLKESİNE GÖRE; YÖNETMELİKLERDEN ÖNCE KANUNLARIN ESAS ALINMASI ZORUNLUDUR:

"Normlar birbirleriyle ilişkilidir ve piramit düzeni şeklinde bulunmaktadır. Normlar birbirleriyle altlık üstlük ilişkisi içerisindedir. Bu ilişki, 'Normlar hiyerarşisi' veya 'hukuk düzeni piramidi' olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu piramitte alt kademede yer almakta olan norm geçerliliğini üst kademede yer alan normdan almaktadır. Bu sebeple, alt kademedeki norm üst kademedeki norma aykırı olamaz. Buna göre, başvuru konusu eylemin değerlendirilmesi hususunda öncelikle esas alınacak normların, Anayasa ve Kanunlar olduğu barizdir.Başvuru konusu eylem Dikili halkı tarafından tepkiyle karşılanınca, Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi bir açıklama yaparak; eylemlerinin dayanağının Balıkçı Barınakları Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi olduğunu belirtmiştir. Ancak; 3621 sayılı Kıyı Kanununun amir hükümlerine ve uygulama yönetmeliği hükümlerine göre, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olan kıyı ve sahil şeridinde çit veya duvar şeklinde engellerin oluşturulması açıkça yasaklanmış ve bu şekildeki engellerin oluşturulması durumunda da yaptırımların ne olacağı açıkça belirlenmiştir” cümleleri yer aldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.