Ajans Bakırçay

Dikili kıyılarındaki doğal SİT kararı yargıya taşınıyor!

ÇEVRE

Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Dikili'nin Denizköy ve Bademli Köyü kıyılarındaki doğal SİT derecelerini düşüren bakanlık kararı Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Dikili ilçesindeki doğal SİT alanlarına ilişkin yaptığı değişikliği geçtiğimiz haftalarda askıya çıkarmıştı.

Yayımlanan haritada bölgedeki 1’inci derece doğal SİT alanlarının yer almadığı görülürken eski SİT derecelendirmesinde 2’inci derece olan nitelikli doğal koruma alanları genişlediği izlendi. Yine eski SİT derecelendirmesinde 3’üncü derece olan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının kısmen de olsa küçültüldüğü kaydedildi.

"EKOLOJİK YAPIDA TAHRİBAT"

İlçenin Bademli Köyü, Yahşibey ve Karagöller bölgelerini kapsayan SİT değişikliği ile birlikte doğal SİT dereceleri düşürülen bölgeler de hem yapılaşmanın önü açılırken hem de taş-maden ocaklarının açılması, RES ve GES’lerin dikilmesinin önündeki engellerde kaldırıldı.

Egedesonsöz'den Metehan UD'un haberine göre; Bakanlığın SİT kararını inceleyen TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi dava açma kararı aldı. Oda değişikliğin; bölgenin ekolojik yapısında yaratacağı tahribata dikkat çekerek iptalini isteyecek.

Oda yönetim kurulu tarafından alınan kararda “İzmir İli, Dikili İlçesi sınırları içerisinde bulunan 1. GRUP DİKİLİ – BADEMLİ -KARAGÖL ETABI Doğal Sit Alanı 26.05.2022 tarihli ve 3737434 sayılı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık Makamı Olur’u ile “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı”, “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmesi işlemine dava açılmasına” ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE’NİN MALDİVLERİ

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Denizköy ve Bademli Köyü kıyıları eşsiz doğa harikalarıyla bilinirken; ılıcaları, adaları, koyları, ince ve beyaz kumsalları, turkuaz – lacivert renkli deniziyle bölge “Türkiye'nin Maldivleri” olarak anılıyor. Bölgenin tamamına yakını asırlık zeytin ağaçları ve endemik bitki türleriyle çevrili. Dalyan kısmı, başta flamingolar olmak üzere çok sayıda deniz kuşunun üreme, birçok göçmen kuşun konaklama alanı.

BÖLGE HALKI İTİRAZ ETMİŞTİ

SİT değişikliğine Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, bölgedeki çevre örgütleri ve bölge halkından itirazlar geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklikleri Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Dikili Kaymakamlığı’na teslim edilen dilekçelerde planların iptal edilmesi istenildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.