Ajans Bakırçay

Dikili'de tarım alanları yok ediliyor!

ÇEVRE

Dikili Kültür ve Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Bergama Çevre Platformu ile birlikte basın açıklaması yaptı.

Dikili Kültür ve Çevre Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Bergama Çevre Platformu ile birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklamada; "Tarım alanlarının imara açılması ve bu konuda gösterilen çabaları, oyunları ve oyuncuları farkındayız" sözlerine yer verildi.

Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına, Bergama Demokrasi Platformu Bileşenleri, Veli-Der, Eğitim-Sen, DİSK, Tüm-Bel-Sen, Bergama Aktif Bisikletçiler ile CHP, İYİ Parti İlçe yönetimleri ve meclis üyeleri katıldı. 

EKOLOJİK YIKIM ÜST SEVİYEDE

Yapılan basın açıklamasında ise; "1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’ de gerçekleştirilen ‘Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan kararla bugün Dünya Çevre Günü olarak ilan edildi.Ve biz bugün “Pandemi” günlerinde bile dünyanın her yerinde talanın ve yağmacılığın zirve yaptığı, yaşamın her alanında nefes almanın daraltıldığı, gözü dönmüş sermayenin, vahşi kapitalizmin kendini her zamankinden daha fazla hissettirdiği, ekolojik yıkımın en üst seviyeye çıktığı bir dönemi yaşıyoruz" denildi.

EGE BÖLGESİ İKİNCİ SIRADA

Basın açıklamasında ayrıca; "Türkiye’de de ekolojik yaşama verilen yıkıntılar çok ağır şekilde hissedilmektedir. Ekoloji Birliği Yıkım Raporu’na göre sadece Mayıs ayında 83 ayrı ekolojik tahribat gerçekleşti. 17 tahribatla Marmara bölgesi birinci sırada yer alırken, 11 tahribatla içinde yaşadığımız coğrafya ikinci sırayı aldı"

TÜMAD ALTIN MADENİ SUYUMUZU TEHDİT EDİYOR

"Bu tahribatlar içinde ilçemizi yakından ilgilendiren Ovacık Altın Madeni üçüncü Atık Depolama Tesisi Projesi’nde büyük bir ekolojik yıkıma sebep olan Çukuralan Maden Ocağı ve Madra’da, Kozak'ta suyumuzu zehirleyen Türkiye’nin en büyük altın Madeni TÜMAD da yer alıyor. 66 bin 60 metrekare büyüklüğünde ki TÜMAD altın madeni 7.902 futbol sahası büyüklüğünde, Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın en büyük altın madeni alanına sahip olarak Madra Bölgesini, Kozak Yaylası’nı ve suyunu kullandığımız Madra Barajı’nı yakından tehdit ediyor" 

Foto: TÜMAD Altın Madeni

ÇUKURALAN MADEN OCAĞI

"Dikili sınırları içerisinde bulunan ve fıstıkçamlarıyla ünlü Kozak Yaylası içinde yer alan Çukuralan Altın Madeni ise verdiği onca tahribat yetmediği gibi üçüncü defa kapasite artırımına gidiyor. Çukuralan’ın doğası zaten kesilen 30 bin ağaç ve kirlilik ile geri dönüşü mümkün olmayacak bir şekilde bozulmuştu. Yargılama neticesinde projenin Madra Barajı ve Nebiler Şelalesi’ne yakınlığına dikkat çekilerek iptal kararı verildi. Ancak Bakanlık 2009/7 sayılı genelgeyi devreye soktu ve yeni bir ÇED süreci başlattı.

Madenin yaklaşık 6 km kuzey batısında, içme suyu amacıyla Balıkesir Belediyesi tarafından kullanılan Madra Barajının göl alanının bulunuyor. Dikili, Ayvalık, Altınova içme suyunu buradan sağlıyor. Maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresi’nin doğal sit ve mesire yeri olan yaklaşık 5 km güneydeki Kültür ve Tabiat Varlığı olan Nebiler şelalesine drene oluyor. Ayrıca bilim insanlarının verilerine göre yer altı suları nedeniyle kirlilikten Midilli dahi etkileniyor"

Foto: Çukuralan Altın Madeni

TARIM ALANLARI İMARA AÇILMAK İSTENİYOR

"Tüm bunların yanı sıra ilçemizde Tarım Alanlarının İmara açılmaya çalışılması da dikkatimizden kaçmıyor. Maalesef sermayenin birtakım politik güçleri yanına çekerek vahşi bir şekilde sürdürdükleri para kazanma hırsı ilçemizin tarım alanlarını hedef alıyor. Toprak kirleniyor. Değerli tarım arazileri hızla yitiriliyor. Sermaye ve bir takım kişiler el ele vererek imara açmayı düşündükleri arsaları maşalarıyla toplatıyor. Tüm halkımız gibi akıl almaz hırsla servet büyütme peşinde olanları ve bunların şakşakçılarını farkında olduğumuzu bildirerek çok yönlü alt ve üst yapı sıkıntısı yaşadığımız ilçemizde yeni tarla vasfındaki yerlerin imara açılarak nasıl bir sosyal kalkınma gerçekleştirileceğini anlamış değiliz"

OYNANAN OYUNU VE OYUNCULARINI FARKINDAYIZ

"Tarım alanlarının yok edilmeye çalışılmasının yanı sıra kıyılarımızın, Bademli, Denizköy, Salihleraltı gibi eşsiz güzelliklerin de imara açılması için verilen mücadeleyi farkındayız. Bununla ilgili oynanan oyunları da, oyuncularını da biliyoruz"

ORGANİZE SANAYİ DİKİLİ ÇİFTÇİSİNİN DEĞİL, PARA BABALARININ EMRİNDE

"Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde de yapılanı farkındayız. Kurucuları arasında Dikili Belediyesi’nin de yer aldığı bu bölgenin Dikili çiftçisinin değil para babalarının emrine verileceğini biliyoruz.

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü…

Dünyada temiz su kaynakları hızla tükenmekte, kıyılarımız peşkeş çekilmekte, geleceğimiz yok edilmekte… Diyoruz ki, TÜMAD ve Ovacık Altın Madeni, Çukuralan Maden Ocağı derhal kapatılmalıdır. Tarım alanlarımız sadece tarım için kullanılmalıdır" sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.