Ajans Bakırçay

Dikili'de protesto; "Gölgesinde büyüdük kestirmeyiz"

ÇEVRE

Dikili'nin İsmetpaşa Mahallesi’nde karabiber ağacının kesilerek yerine trafo yapılacak olmasına mahalle sakinlerinden tepki geldi.

Dikili’nin İsmetpaşa mahallesinde 52’inci sokakta oturan vatandaşlar, mahallelerinde kalan tek Karabiber ağacının yerine trafo yapılmak istenildiğini öğrendi. Bunun üzerine harekete geçen mahalle sakinleri ilk önce nöbetleşe eylem kararı aldı. Ardından karabiber ağacının altında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında “Bu ağaç betonlaşan kentin geçmişine ışık tutan tek ağaç, tek sokak hafızası, geçmişten geleceğe bırakılan tek mihenk taşı ve mirastır. Bir trafo için bu hafıza, geçmişten geleceğe bu köprü yıkılamaz” denildi.

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞ VE YOK ETTİĞİMİZ DOĞA ADINA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Basın açıklaması mahalle sakinlerinden Doktor Yasemin Özbek tarafından okundu. Mahallede kalan tek ağacın buradaki karabiber ağacını olduğu vurgulanan basın açıklamasında; “2015 yılında kâğıt üzerinde planlanan trafo yeri, daha öncesinde küçük bir çocuk parkıydı. Burada bulunan bir başka karabiber ağacı yok edilerek yerine bir bina dikildi. Şimdi trafo için kesilmeye kalkılan ve sokağın başından sonuna kadar tek başına biz mahalle sakinlerini selamlayan başı yeşil taçlı bu ağaca kaybettiğimiz geçmiş ve yok ettiğimiz doğa adına sahip çıkacağız” dedi.

Dr. Yasemin Özbek ayrıca; “Bu ağaç komşum Fato ve eski mahalle sakinlerinin, mahalleli olma kültürünü yaşattıkları, buluşup altında torunlarıyla birlikte muhabbetin dibine vurdukları, yaz gecelerinde dibinde serin serin oturdukları, yolcuların, sıcaktan bunalanların soluklandığı tek yerdir. Mahallenin kedi, köpek ve kuşlarına yem ve su konulan, onların da buldukları tek gölge ve mesken tuttukları tek yerdir” dedi.

GÖLGESİNDE BÜYÜDÜK

Karabiber ağacı altında gerçekleşen basın açıklamasında mahalle sakinleri “Gölgesinde Büyüdük”, “Gölgesinde Yaşlandık”, “Karabiber Trafoya Karşı”, “Trafo İstemiyoruz”, “Ağacıma Dokunma” ve “Doğama Dokunma” dövizleri açtılar. İmza kampanyası başlatıp, belediyeye dilekçe yazdılar.

Yapılan eyleme Dikili Demokrasi Platformu ile Dikili Kadın Platformu’da destek oldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.