Ajans Bakırçay

Dikili'de itirazlara rağmen kurulmuştu... Kapasite artışıyla gündemde!

ÇEVRE

Dikililerin tepkileri nedeniyle yapılamayan halkın katılımı toplantısına rağmen izin verilen Denizköy açıklarındaki balık çiftliğinin kapasite genişletme talebinde; ÇED süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2015 yılında aldığı ‘ÇED olumlu’ kararı ile çalışmalarına başlayan Dikili açıklarındaki balık çiftliğinin sahibi Akvatek Su Ürünleri Şirketi’ne ait kapasitesini genişletmek için ilk adımı attı.

Bakanlığa verilen proje tanıtım dosyasına göre şirket, yıllık 2 bin 500 ton olan kapasitesini 4 bin tona çıkarmayı amaçlıyor. Yine 117 bin 975 metrekare olan çiftliğin büyüklüğünün de 164 bin 775 metrekareye yükseltilmesi hedefleniyor. Daha açığa taşınmak istenen balık çiftliğine 39 adet kafes yerleştirilecek. Kapasite artışı 6 milyon liraya mal olacak.

Bakanlığın ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığı projenin halkın katılımı toplantısı 14 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşecek. Toplantının yeri ve saatleri ilerleyen günlerde açıklanacak.

İLK TOPLANTI YAPILAMAMIŞTI

Projenin ilk başvurusunun yapıldığı 2014 yılındaki halkın katılımı toplantısı bölge sakinlerinin tepkileri nedeniyle yapılamadı.

ÇED toplantısının yapılacağı saatte kafeteryaya gelen şirket yetkilileri ve resmi görevlileri davul, alkış ve sloganlarla protesto eden halk, toplantının gerçekleşmesine izin vermedi. Toplantının yapılamadığına dair tutanak tutuldu.

Yöre halkının itirazlarına Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile dönemin belediye başkanı Osman Özgüven'de destek vermişti.

Haber: Metehan UD (Egedesonsöz)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.