Ajans Bakırçay

Dikili'de İliç protestosu; “Sorumlular yargılansın”

ÇEVRE

Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeninde siyanürlü yığın liçi sahasında meydana gelen çökmenin ardından Dikili’de de protesto eylemi gerçekleştirildi.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç'te meydana gelen maden faciası ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklaması sırasında, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma!” pankartı ile “Kaza değil, katliam”, “İliç’in hesabı sorulacak”, “Sorumlular yargılansın” ve “Madenci talanına hayır!” yazılı dövizler açıldı.

Bakırçay’da yaşanan maden talanına da dikkat çekilen basın açıklaması platform adına sunum yapan Hüseyin Acar öncülüğünde Dikili Kültür ve Çevre Platformu üyesi Uğur Özcan tarafından okundu.

9 İŞÇİ BİNLERCE TON TOPRAK ALTINDA KALDI

Basın açıklamasında ise; “Ülke kaynakları emperyalist tekellere, yandaş şirketlere peşkeş çekiliyor. İnsanı, doğayı, çevreyi, yaşam alanlarını, su kaynaklarını korumada alınmayan önlemler onlarca, yüzlerce, binlerce insanımızın ölümlerine, sakat kalmalarına, evlerinden, yurtlarından olmaların neden oluyor. Daha 10 ilimizi kapsayan ve binlerce canımızın ölümüne neden olan depremin acıları kurumadan, sorumlular yargı önüne çıkarılmadan Erzincan-İliç’ten acı haber geldi. Resmi rakamlara göre 9 işçi binlerce ton toprak altında kaldı. Akıbetleri bilinmiyor” denildi.

Basın açıklamasında ayrıca; “AKP döneminde ülkenin kaynakları sömürge ülkesi gibi uluslarası tekellere, yerli iş birlikçilerine peşkeş çekiliyor. İliç’te meydana gelen maden kazası sonrası ‘Süper Talan Yasası’ olarak anılan maden arama yasası apar topar beklemeye alındı. Bu yasa; Türkiye’deki maden sahalarını, uluslararası maden tekellerinin ihtiyaç duyduğu madenleri belirlediği ‘Süper Bölge’ planına entgre etmeyi planlıyor. AKP’nin TBMM’ne getirdiği torba yasa teklifine göre; AKP 51 ilde 195 bin 222 futbol sahası büyüklüğündeki maden alanını ihale edecekti. Torba Yasada yer alan düzenlemeye göre; tarım alanları, ormanlar, meralar, zeytinlikler maden arama rezerv alanı olarak belirlenecekti. Bu alanların ruhsatlandırılması kolaylaştırılacaktı. ‘Yağma Hasan Böreği’ gibi uluslararası tekellere peşkeş çekilecekti. Bu yasa teklifi kabul edilirse maden işletmek için rapor gerekmeyecek. AKP-MHP destekli Tek Adam İktidarı sadece kuralsız maden aramada kolaylık sağlamıyor. Anagold Şirketinin 2023 yılında 209 milyon lira vergi borcunu da bir kalemde siliyor. AKP’nin İstanbul Belediye Başkan adayı gösterdiği Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde 7 bin 245 maden projesine onay vermiş, halka ve doğaya ölüm saçan yabancı tekellere her türlü kolaylığı sağlamış”

BAKIRÇAY’DA VAHŞİ MADENCİLİK TEHLİKESİ!

“Bakırçay coğrafyası da sermaye işgali altında adeta yağmalanıyor. Bergama Ovacık’ta 19, Çukuralan da ise 12 yıldır doğamız yerle bir ediliyor… Bu RANT odaklı zihniyete son verilmezse, Bergama Ovacık, Ayvalık Karaayıt, Dikili Çukuralan madenlerinde de benzer felaketlerin yaşanması kaçınılmaz…”

“Hemen yakınımızda bulunan; Balıkesir'in İvrindi İlçesi ile Bergama’nın Çamavlu Köyü arasında 6 bin 600 hektarlık alan büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük altın madeni unvanına sahip TÜMAD Madencilik Şirketi’nin yarattığı tahribatı da unutmuyoruz. İliç yabancı şirket tarafından çalıştırılıyor. Ancak aynı büyüklük ve tehlikede TÜMAD yerli sermaye”

"OVACIK VE ÇUKURALAN ALTIN MADENLERİ DERHAL KAPATILMALIDIR"

“Dikili Çukuralan Altın Madeni'nin 3. kapasite artışı adı altında ekolojiyi altüst eden ÇED olumlu kararına yönelik Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan itiraz, Danıştay 6. Dairesi tarafından haklı bulunmuştu. 9 Bilim insanı buradaki tahribat ile ilgili yöre insanı ve doğa canlısını ilgilendiren 300 sayfalık rapor hazırlamıştı. Türkiye Çevre Hukuku Çukuralan’da önemli bir sınav veriyor. Bu kararlar karşısında Çukuralan madeni kapatılmazsa, çevre hukukunun hiçbir güvencesi kalmamış demektir. Kısacası Ovacık ve Çukuralan Altın Madenleri derhal kapatılmalıdır”

“Dikili Emek ve Demokrasi Platformu olarak ‘Bu yağma durdurulmalı, fay hattı üzerinde bulunan Anagold Şirketine ait bu maden kapatılmalı, siyanürle altın araması yasaklanmalı, ihmali bulunanlar ve maden aramasına izin verenler bir an önce yargılanmalıdır. Sorumlu olanlar cezalandırılmalıdır. TBMM’de bulunan doğaya, çevreye, insana zarar verecek olan ‘Torba Yasa’ derhal geri çekilmelidir,’ diyoruz” sözlerine yer verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.