Ajans Bakırçay

Dikili'de çevreciler için sevindiren karar; "Kapasite artışına geçit yok!"

ÇEVRE

Birbirinden güzel koyları ve küçük adacıkları ile her yaz ilgi odağı olan turizm bölgesi Denizköy'deki balık çiftliğinin kapasite artırımı için yapılan başvuru geri çevrildi.

İzmir’in Dikili ilçesi Denizköy mevkiinde, Akvatek Su Ürünleri Şirketi’ne ait balık çiftliğinin kapasite artırımı için yapılan başvuru, halkın tepkisi ardından bakanlıktan da geri çevrildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2015 yılında aldığı ‘ÇED olumlu’ kararı ile çalışmalarına başlayan Dikili Denizliköy açıklarındaki balık çiftliğinin sahibi Akvatek Su Ürünleri Şirketi, kapasitesini genişletmek için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Yıllık 2 bin 500 ton olan kapasitesini 4 bin tona, kurulu bulunduğu alanı da 117 bin 975 metrekareden 164 bin 775 metrekareye çıkarmaya çalışan şirketin başvurusu geri çevrildi.

Bölge halkının itirazlarına rağmen 2 bin 500 ton kapasiteli su ürünleri yetiştirme faaliyetini sürdüren firma, aradan geçen 7 yılın ardından bu kez de kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED süreci başlatmıştı. 14 Nisan'da Sahil Cafe’de yapılmak istenen (ÇED) Halkın Katılım toplantısına vatandaşın ve Dikili Kültür ve Çevre Platformu'nun (DİKÇEP) gösterdiği tepki damga vurmuştu.

Balık çiftlik sahiplerinin ÇED toplantısını son anda duyduklarını ifade eden çevrede yaşayanlar, kapasite artırımını istemediklerini söylemiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri de vatandaşın tepkisini tutanak altına almıştı. 

PROJE SONLANDIRILDI

Halkın karşı çıktığı projeye bakanlık da ‘olur’ vermedi. Bakanlık, projenin sonlandırıldığını açıkladı. Duyuruda “İzmir İli, Dikili İlçesi, Denizköy Mevkii, 1 Numaralı Potansiyel Alanda Akvatek Su Ürünleri Tur. San. Ve Tic. A. Ş. Tarafından yapılması planlanan “Su Ürünleri Yetiştiriciliği Projesi (4.000 ton/yıl)” projesine esas hazırlanarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci, ÇED Yönetmeliği’nin Madde 6. (4) hükmü gereğince Bakanlığımızca 12.05.2022 tarihli ve 3604802 sayılı yazı ile iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” denildi.

İLK TOPLANTI DA YAPILAMAMIŞTI

Projenin ilk başvurusunun yapıldığı 2014 yılındaki halkın katılımı toplantısı bölge sakinlerinin tepkileri nedeniyle yapılamamıştı. ÇED toplantısının yapılacağı saatte kafeteryaya gelen şirket yetkilileri ve resmi görevlileri davul, alkış ve sloganlarla protesto eden halk, toplantının gerçekleşmesine izin vermemişti. Yöre halkının itirazlarına Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile dönemin belediye başkanı Osman Özgüven'de destek vermişti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.