Ajans Bakırçay

Dikili Çukuralan’da büyük hukuk zaferi!

ÇEVRE

Dikili Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin verilen ÇED olumlu kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi. Böylece projenin Madra Barajı’na ve Kabakum Deresi yoluyla Dikili Körfezine drene olan Nebiler Şelalesi’ne kabul edilemez olumsuz çevresel etkileri kanıtlanmış oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de müdahil olduğu Dikili Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin verilen ÇED olumlu kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi.

Av. Doğu Işık; “Böylece 3. Kapasite artırımı faaliyetlerinin Madra Barajı’na ve Kabakum Deresi yoluyla Dikili Körfezine drene olan Nebiler Şelalesi’ne kabul edilemez olumsuz çevresel etkileri kanıtlanmış oldu” dedi. Karar çevreciler arasında sevinçle karşılandı.

FOTO: Av.Doğu Işık (DİKÇEP)

Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı projesine ilişkin verilen ilk ÇED Olumlu kararının ve bu kararın ilk derece mahkemesince yürütülmesinin durdurulması ile 2009/7 genelgesi uygulanarak projeye ilişkin verilen ikinci ÇED Olumlu kararının iptali Danıştay 6. Dairesi tarafından da onanarak kesinleşti.

DİKİLİ VE ÇEVRE İLÇELER AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KAZANIM

Kararın önemli bir kazanım olduğunu söyleyen dava avukatlarından Doğu Işık; “Çukuralan Altın Madeni açısından bir ilk! Yıllarca süregelen yargısal süreçlerde ilk kez madene ilişkin iptal kararları verildi ve bu kararlar kesinleşti. Kozak yaylası, Madra havzası ve Nebiler Şelalesi çevresindeki habitat ve ayrıca Dikili ve çevre ilçeler açısından önemli bir kazanım. 3. Kapasite artırımı faaliyetlerinin Madra Barajı’na ve Kabakum Deresi yoluyla Dikili Körfezi’ne drene olan Nebiler Şelalesi’ne kabul edilemez olumsuz çevresel etkileri kanıtlanmış oldu” dedi.

FOTO: İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davaya Bergama Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu ile Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de müdahil oldu. Adliye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ile Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'te katıldı.

BERGAMALILARIN MÜDAHİL OLMA HAKKI KESİNLEŞTİ

Işık ayrıca; “Danıştay kararlarında dikkat çeken bir husus daha var. İlk derece mahkemesinin iptal kararlarında Bergama İlçesi’nde yaşayanların maden faaliyetlerinden etkilenmedikleri gerekçesi ile dava açma hakkının olmadığına karar verilmişti. Ancak Danıştay; Çukuralan’dan çıkarılan cevherin Bergama İlçesi’nde bulunan Ovacık Altın Madeni’nde işlendiğine ve Çukuralan’daki madencilik faaliyetinin Bergama’da yaşayanları da etkileyeceğine dikkat çekerek, Bergamalıların da dava açma hakkının bulunduğuna kesin olarak karar verdi. Danıştay’ın bu kararı, bundan sonra açılacak davalarda emsal teşkil edecek nitelikte!”

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DAVA AÇTI

“3. Kapasite Artırımı kapsamındaki maden faaliyetleri durmadı. Bir ÇED iptal oluyor ardından yeni ÇED geliyor. Verilen iptal kararlarından sonra Haziran ayında 2009/7 sayılı genelgeye dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projeye ilişkin yeni bir ÇED Olumlu kararı verilmişti. Son verilen ÇED olumlu kararının iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hemen dava açıldı ve bizler de Dikili ve Bergama’da çevre mücadelesini sürdüren yurttaşların avukatları olarak açılan davaya müdahale talebinde bulunduk”

FOTO: İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı davaya Dikili Kadın Platformu üyeleri de müdahil oldu.

MÜCADELE DEVAM EDECEK

“Madra Barajı’nın, Nebiler Şelalesi’nin ya da madenin yeri değişmedikçe çevresel riskler son bulmayacak. Dolayısıyla maden faaliyetlerinin önünü açan yeni ÇED Olumlu kararlarının verilmesi de mantığa ters düşmekte. Barajın mı, şelalenin mi yoksa madenin mi yeri değişti? Hayır. Bu demektir ki; kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan kabul edilemez çevresel etkiler halen devam ediyor. Bizlerin de mücadelesi devam edecek!” dedi.

FOTO: Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı temsilen Av.Esra Okumuş, Bergama Çevre Platformu'ndan Av.Serdar Sinan, EGEÇEP'ten Av.Arif Ali Cangı, DİKÇEP'ten Av.Doğu Işık...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.