Ajans Bakırçay

Çevre örgütleri tek ses; “190 Milyon ağacı tek tek savunacağız”

ÇEVRE

Burhaniye’de toplanan ekoloji örgütleri ve yaşam savunucuları, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine genelge ile izin verilmesine “190 Milyon Ağacımızı Tek Tek Savunacağız!” sözleriyle karşılık verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine genelge ile izin verilmesi, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Balıkesir’in Körfez İlçeleri ile İzmir’in Kuzey Ege’deki çevre platformlarını da harekete geçirdi.

Burhaniye Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına EGEÇEP, Ekoloji Birliği, Artur Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Burhaniye Ekoloji Gönüllüleri, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Ayvalık Emek Ve Demokrasi Platformu, Burhaniye Emek Ve Demokrasi Platformu, Edremit Demokrasi Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Gömeç Emek ve Demokrasi Bileşenleri ve vatandaşlar katıldı.

Basın açıklaması öncesi açılan pankartlarda ise; “Zeytin hayattır, zeytinime dokunma” ifadeleri yer alırken, ortak açıklama metni ise Süleyman Eryılmaz, Süheyla Doğan ve Ayşegül Çelik tarafından okundu.

YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLSİN!

Yapılan açıklamada ise; "En önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak isteniyor! Zeytinliklerimiz enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak isteniyor! Zeytinliklerimizi koruyan 3573 Sayılı Zeytin Yasası’nı daha önce 7 kez değiştirmeye çalışan enerji ve maden lobileri çareyi bu kez Maden Yönetmeliğini değiştirmekte buldu. İktidar, tam da ülkemizin yanı başında bir savaş sürerken ve dikkatlerimiz bu savaşa yönelmişken bu değişikliği gerçekleştirdi. Gerekçeleri ise enerji madenciliği için kamu yararı imiş. Gerçekte kimin yararı? Enerji ve maden şirketleri zeytinliklerimizde daha rahat at koşturacak” sözlerine yer verildi.

ZEYTİN HAYATTIR, ZEYTİNİME DOKUNMA!

Açıklamada ayrıca; “Zeytinliklerimizin ölüm fermanı olacak olan bu değişikliği asla kabul etmiyoruz. Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacını kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban ettirmeyeceğiz. Ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya çapında üst sıralardadır. Ülkemizdeki yüzbinlerce çiftçinin yaşamı yalnızca zeytine bağlıdır. Zeytinyağı ihraç ürünümüzdür. Zeytin yoksulun ağacı, fakirin gıdasıdır. Bölgemizin de en önemli geçim kaynağıdır. Enerji ve maden şirkelerinin önünü daha da açmak için bir kez daha zeytinliklerimize göz dikilmiştir. Enerji ve madencilik projeleri iklim değişikliğine neden olmakta ve bu değişiklik zeytinlere zarar vermektedir. Verdiği zararlar yetmiyormuş gibi şimdi de bu projelerin daha da rahat uygulanabilmesi için doğrudan yok edilmek isteniyor. Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Yok edilen zeytinliklerin kısa sürede yerine getirilmesi mümkün değildir. Ekoloji örgütleri ve emek ve demokrasi platformları olarak, tüm ekoloji örgütlerini, sektör örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini söz konusu yönetmelik değişikliğine karşı ortak olarak mücadele etmeye ve yönetmeliğin iptali için yığınsal davalar açmaya çağırıyoruz” denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.