Ajans Bakırçay

Çandarlı'da, asbestli gemi tepkisi!

ÇEVRE

900 ton asbest barındırdığı iddia edilen geminin Aliağa’da sökülecek olmasına karşı çıkan, Çandarlı Halk Meclisi Gönüllüleri bildiri dağıttı.

Brezilya Donanması’na 21 yıl hizmet veren uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun sökülmek üzere Türkiye’ye gönderileceği haberi tüm yurtta olduğu gibi Çandarlı’da da tepkiyle karşılandı.

Uzmanların “Asbest Bombası” dediği ve içerisinde yaklaşık 900 ton asbest barındırdığı iddia edilen geminin Aliağa’da sökülecek olmasına karşı çıkan, Çandarlı Halk Meclisi Gönüllüleri bildiri dağıttı.

‘Bölgemize yaklaşan tehlikeye dur diyoruz’ başlığıyla dağıtılan bildiride yaşanan kirliliklere vurgu yapılarak; “Sıfır atık diyerek yola çıkmışken, Türkiye dünyanın çöplüğü haline gelmiştir. İşlenebilir tarım arazileriyle meralar kaybedilmiş, güvenli gıdaya ulaşmanın önü kesilmiştir. İzlenen yanlış uygulamalarla su varlığı dönülmez kayıplar yaşamıştır. Kof büyümenin aktörü betonlaşma ile kentlerde ki yeşil alanlar, ormanlar, dere yatakları yok edilmiş, hava kirliliği katlanılamaz boyutlara ulaşmıştır” denildi.

ALİAĞA DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR

Bildiride ayrıca; “Brezilya Donanması’na ait 1963-2000 yılları arasında Franda ve NATO’nun operasyonlarında nükleer silah denemelerinde kullanılan Nae Sao Paulo gemisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan söküm izni çıktı”

DUR DİYORUZ

“Tüm İzmir’i kanser edecek kadar asbest ve zehirli madde taşıyan zehir yüklü gemiye; çevre halkının sağlığı, sökümde çalışacak işçilerin can güvenliği ve canlıların yaşam hakkı için ‘dur’ diyoruz. Sağlığımızı yitirmemizi karşılayacak hiçbir maddi karşılık yoktur. Temiz bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı” cümlelerine yer verildi.

AİT OLDUĞU ÜLKEDE SÖKÜLSÜN

Bildiride; “Öncelikli olarak; asbest yüklü gemilerin sökümünde çalışan işçiler sağlık taramasından geçirilsin, gemiler ait oldukları ülkede sökülsün” ifadeleri de yer aldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.