Ajans Bakırçay

Bergama’da ‘Sanayi Bölgesi’ tartışması! Çevreciler karşı çıktı, meclis onayladı…

ÇEVRE

Bergama ilçesindeki Çalıbahçe köyü mevkiinde 'sanayi bölgesi' ilan edilen alana ilişkin plan, Bergama Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısında onaylandı.

Bergama’nın Çalıbahçe köyünde ki 233 dönümlük arazinin İBB tarafından sanayi bölgesi ilan edilmesine ilişkin tartışmalar sürerken, Bergama Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısında gündeme gelen planlar oy çokluğuyla onaylandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında, İzmir İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılında Bergama ilçesindeki Çalıbahçe köyü mevkiinde 'sanayi bölgesi' ilan edilen alana ilişkin planı bazı değişikliklerle onayladı. Yaşanan gelişme karşısında çevreciler, alanın 15 köyü etkilediğini belirterek imar planı değişikliğine karşı dava açtı. Konu Bergama Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantına getirildi.

DÖRT KİŞİ RET OYU KULLANDI

Toplantıda ise gündeme gelen planlar AKP, MHP ve CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla onaylanırken, CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Coşkun, CHP’li Meclis Üyesi Ali Kural, İYİ Partisi Meclis Üyesi Olgu Altuğ Kemaller ve Deva Partisi Meclis Üyesi Nezih Özuyar ret oyu kullandı.

BOR: “SANAYİ BÖLGESİ DEĞİL, SANAYİ ALANI”

Bergama Belediyesi İmar Komisyonu ve İBB İmar Komisyonu üyesi olduğunu belirterek toplantıda söz alan CHP Meclis Üyesi Ali Bor; “Öncelikle kamuoyunda buranın sanayi bölgesi olarak ilan edildiğine dair yaratılmış olan bir algı var. Sanayi bölgesi ilan edilme durumu kanunlar tarafından Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenmektedir. Bugün konusunu tartıştığımız alan sanayi alanı olarak belirlenmiş bir alandır. Yani bölgesi değil, plan sınırı içinde, plan değişikliğini getiren mülkiyetin olduğu alanda bir sanayi alanından bahsediyoruz” dedi.

Tarım alanının yeni sanayi alanına açılması bilgisinin doğru olmadığını belirten Bor; “Bu alanın imar planı 2013 yılında İl Özel İdarisi tarafından İl Genel Meclisinde onaylanmıştır. Bu tarihte onaylanmış 1/5 ve 1/10 ölçekli plan, üst ölçekli planla tamamı sanayi alanı, alt ölçekli olarak 1/1000 ölçekli uygulamalı imar planında da özelleşmiş sanayi alanı olarak kireç fabrikası ve kireç madeni olarak belirlenmiş bir alandı. 2022 yılında büyükşehir belediyesi tarafından da uygun görülen plan değişikliği için alan sınırında herhangi bir büyütme veya benzeri herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Planda alanın ortasına denk gelen kireç madeni ve kireç fabrikası kaldırılarak o alanın sanayi alana dönüşümü öngörülmüştür” ifadelerini kullandı.

COŞKUN: “GRUP KARARINA RAĞMEN RET KULLANACAĞIM”

CHP Meclis Üyesi Hüseyin Coşkun ise ret oyu kullanacağını belirterek; “Her ne kadar grup başkan vekilim Ali bey grubumuz adına ‘evet’ diyeceğimiz şeklinde bir beyanda bulunmuşsa da ben şahsen bu görüşe katılmıyorum. Ben ret oyu kullanmayı düşünüyorum. Böyle bir doğal ortamda sanayi faaliyetlerinin yapılması düşünülmek yerine, burada zorunlu olarak sanayide kullanılacak olan maden yada benzeri cevher varsa, bunların bu tarz faaliyetlere uygun olan bölgelere taşınarak kullanılması mümkündür. Çevrenin birçok bakımdan varlığını sürdürebilmesinde, her türlü menfaati tartışma götürmez bir doğa parçasına böyle bir sanayi imar planı getirmenin benzer durumlarda da kapıların açılacağına ön ayak olacağı düşüncesiyle ret oyu veriyorum” dedi.

ENGEL: “İBB YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR”

Bergama Belediyesi’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısında planların onaylanmasına tepki gösteren Engel; “Çalıbahçe köyümüzde zeytinlik arazilerin ortasında 233 dönümlük alanı sanayi alanı ilan eden meclis kararının ardından, İBB meclisini yanlış yönlendiren CHP'li Bergama Meclis Üyesi aynı tutumunu Bergama meclisinde de sürdürerek maalesef ikinci kez büyük bir yanlışa onay verilmiştir. Bu oylama da CHP grubu ‘evet’ oyu kullanacağını belirtmesine karşın; bu vebale ortak olmak istemeyen iki üye ‘hayır’ oyu kullanarak CHP grubunun onurunu kurtarmıştır. Ayrıca İYİ Parti ve Deva Partisi meclis üyelerini de duyarlılıklarından dolayı kutluyorum. Bu yanlış karara karşı yöre köylülerinin açmış olduğu dava ile bu yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz. Bergama Çevre Platformu bu davaya, bir önceki belediye başkanımız Mehmet Gönenç ile birlikte köylülerin yanında yer alarak davaya müdahil olduk” dedi.

ÇALIBAHÇE'DEN AYTAÇ AKÇAY; "BU YANLIŞTAN DÖNÜLECEĞİNE İNANIYORUM"

Açılan davaya müdahil olan ve duruma itiraz eden Çalıbahçe Köyü'nden Aytaç Akçay; "Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemleri üzerine yüksek lisans çalışmalarımı sürdürürken aynı zamanda Çalıbahçe Köyü’nde zeytincilikle uğraşmaktayım ve bu köyde yaşamaktayım. Bergama’nın bu bölgesi; toprak yapısı, yeraltı su kaynakları, biyoçeşitliliğin zengin olduğu ormanları ve denize yakınlığıyla beraber iklimin verime en elverişli olduğu yerlerden birisidir. Bu köy ve civar köylerde hanehalkının en büyük geçim kaynağı tarımdır. Bu bölgede halen mevsimine göre toplayıcılık yapılmakta ve sürdürülebilir yöntemlerle ekolojiyi destekleyen bir kırsal yaşam süren insanlar yaşamaktadır. Bölgede kültürümüze ait endemik bitkiler her baharda bolca bulunur ve toplanarak pazarlarda yerini alır. Ayrıca her yağmur sezonu sonrası yabani mantarlar civar çam ormanlarında bolca bulunur. Ayrıca çok çeşitli bir yaban hayvanları bölgesidir. Bunun yanı sıra zeytincilik en doğal yöntemlerle devam etmektedir. Çalıbahçe Köyü ve civarındaki köyleri de kesin olarak etkileyebilecek bu projeye tek bir bilim insanından olumlu görüş alınamamış ve yapılması halinde tüm bölgenin fauna ve florasını geri dönüşü olmayan bir felakete sürüklemesi muhtemel olan bu projeye evet oyu veren meclis üyelerini vicdana davet etmek istiyorum. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ sloganıyla biz çiftçilere umut veren İzmir Büyükşehir Belediyemizin acilen bu yanlıştan dönülmesi için müdahale etmesi gerektiğine inanıyorum. Umarım hem ülkemizin hem de dünyamızın geleceğinin tarımda olduğunu başımıza felaketler gelmeden anlar ve hep birlikte buna göre adımlar atabiliriz" dedi.

GÜNEŞ; "85 YAŞINDAYIM, SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM"

Davaya müdahil olan yöre köylüsü Mehmet Güneş (85) ise; "Alınan karar doğru değil. Çok üzüldüm. Bu çevreye çok büyük bir zulumdür. Bu bölgede çok naranciye ağacı var. Buradan çok verim alıyoruz. Ekonomimiz ve çocuklarımızın geleceği buraya bağlı. Bu planlar bölgemize çok zarar verir. Çevremize sahip çıkmalıyız. Ben 85 yaşındayım ve sonuna kadar mücadele edeceğim" dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.