Ajans Bakırçay

Bergama’da çevre önergesi AKP ve MHP’li meclis üyelerince reddedildi

ÇEVRE

İyi Parti Meclis Üyesi Olgu Altuğ Kemaller’in, Bergama Belediye Başkanlığı’nın çevre davalarından çekilmesine ilişkin verdiği önerge AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

AKP'li Başkan Hakan Koştu yönetimindeki Bergama Belediyesi, Kozak Yaylası'ndaki Kapukaya Köyü'nde açılmak istenen maden ocağı ile ilgili davadan çekildi. Belediyenin madene karşı açılan tüm davalardan çekildiği ve çevre davalarına bakan belediye avukatlarının sözleşmelerini de yenilemeyeceği öğrenildi. Bu karara Kozak Yaylası’nda yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere ilçedeki çevreciler, Bergama Demokrasi Platformu ve birleşenleri anında tepki gösterdi.

Bergama Demokrasi Platformu tarafından Belediyenin önünde yapılan basın açıklamasında Başkan Koştu halkın değil, kayyımın çıkarlarını korumakla suçlandı. Belediye’nin önüne üzerinde “Kozak Yaylası” yazan siyah çelenk konuldu. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise ilçede altın madenlerine karşı yürütülen 4 davadan çekilmelerinin gerekçesini; “Çevreye zararı yok, Bergama’ya değer katıyor” cümleleri ile açıklamıştı.

BU KARARIN CİDDİ SONUÇLARI OLUR

Tartışmalar Bergama Belediyesi’nin Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na da taşındı. Toplantıda İyi Parti Meclis Üyesi Olgu Altuğ Kemaller, Bergama Belediye Başkanlığı’nın çevre davalarından çekilmesine ilişkin önerge verdi. Mecliste okunan önergede; “Geçtiğimiz günlerde basından takip ettiğimiz kadarıyla Bergama Belediyesi’nin devam etmekte bulunan ve tarafı olduğu çevre davalarından çekildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu karar hiçbir siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin bu coğrafyada yaşayan her bir bireyi etkileyecek ve ileriye dönük ciddi sonuçları olabilecek bir karardır” sözlerine yer verildi.

Önergede ayrıca; “Belediye Başkanı’nın tek taraflı vermiş olduğu bu karar, halkın sağlığını tehdit edebilecek sonuçlar doğurmasının yanında, maden sahasının çok yakınında bulunan Kibele Kutsal Alanı’nın maden arama çalışmalarında yapılacak olası patlamalar sonucu zarar görmesine sebep olacaktır. Söz konusu alan Arkeolojik Sit Alanı olup, bölgede henüz gün yüzüne çıkmamış pek çok kültürel arkeolojik mirasın daha olduğu ihtimal dâhilindedir. Bu mirasın zarar görmesi kuvvetle muhtemeldir ve bu şehrimizin UNESCO Kültür Mirası Listesi’nden çıkartılması sonucunu da doğurabilecek ciddi yaptırımlara sebep olacaktır. Bu nedenle büyük önem arz eden bu konunun 05.12.2019 tarihinde yapılacak olan meclis gündemine eklenerek Bergama Belediye Meclisince görüşülüp karar bağlanması yerinde olacaktır” denildi.

ALKIŞLI PROTESTO

Önergenin okunmasının bitmesi ardından Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, önergeye ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı ve önergenin gündeme alınmasını meclis üyelerinin oylarına sundu. Önerge AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesi meclisi dolduran vatandaşlar tarafından alkışlarla protesto edildi.

“YARIN BİR ZARAR DOĞARSA DAVA AÇARIZ”

Mecliste dilek ve temennilerde söz alan İyi Parti Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ Kemaller, belediye başkanının meclisin fikrini almadan maden davalarından belediyeyi çekemeyeceğini dile getirdi. Kapukaya altın madeni davasında yedi bilirkişinin de oy birliğiyle karar verdiğini belirterek başkanın tavrını eleştirdi. Daha sonra söz alan CHP Meclis Üyesi Reyhan Üçüncü ise Kibele tapınak alanının maden sahasının yanında olduğunu ve patlatmalardan doğacak zarar nedeniyle UNESCO Kültür Miras Listesi’nden çıkarılma riski olduğunu hatırlattı. Bu konuşmalar üzerine cevap veren belediye başkanı Hakan Koştu ise maden çalışanlarını düşündüklerini belirtti ve “yarın bir zarar doğarsa dava açarız” dedi.

KOZAK’TA ALTIN MADENİ İŞLETMEK CİNAYETTİR

Oturumun kapanışında söz alan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel ise Kozak Yaylası’nın geleceğini altın madenlerinin tehdit ettiğini belirtti. Engel; “TÜMAD Altın Madeni’nin Balıkesir sınırında Kozak’ın Çamavlu, Güneşli ve Kıranlı köylerimize 800 ila 1200 metre mesafesindedir. Asgari saniyede 58 litre su tükettiklerini beyan etmişlerdir. Bu nedenle 5 yıl sonra Kozak'ta ciddi bir kuraklık baş gösterecektir. TÜMAD ‘yığın liçi’ yöntemiyle vahşi madencilik yapmakta ve Madra’nın havasını suyunu ve toprağını zehirlemektedir. Kozak’ta yani Kapukaya, Yukarıbey ve Gelintepe’de altın madeni işletmek cinayettir. Bilirkişi raporunun oy birliğiyle verilmesinin anlamı Bergama'ya ciddi bir uyarıdır; su kaynaklarına ve geleceğine sahip çık uyarısıdır. Belediye başkanını vermiş olduğu yanlış kararı gözden geçirerek Bergama'nın suyuna havasına ve toprağına sahip çıkmasını diliyorum." dedi.

Yorumlar (1)

Gülten üze 4 Yıl Önce

Kozak dereleri kurur ve ya suyu azalırsa bergamada ki jotermal sular kurur çünkü kozak suları bunu besliyor diye görüş bildirmişti meclis salonun da o zaman ki ısınma sorununu çözecek firma akif başkan zamanında meclis salonunda zarar olursa mahkeme acarım demek topu taca atmak demektir 7 kişi karar veremez secilmiş olsa da halkın da secilmişlere mahkeme acma hakkı var unutulmasın

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.