Ajans Bakırçay

Bergama Okçular’da ÇED’e izin verilmedi!

ÇEVRE

Bergama Kozak Yaylası Okçular Köyü’nde bir şirket tarafından faaliyete geçirilmek istenen granit ocağının ÇED toplantısı, yöre köylüsü ve çevrecilerin yoğun tepkisi üzerine iptal edildi.

Bergama Kozak Yaylası’nda çam fıstığı, üzüm bağları ve zeytinliklerin bulunduğu 95 hektarlık alanda, 69 yıllığına taş ocağı işletmek isteyen firmanın, Okçular’da yapılmak istenen ‘Halkın Katılım Toplantısı’ yöre halkının ve çevrecilerin tepkisi üzerine yapılamadı.

Okçular Köy Kahvehanesinde yapılmak istenilen toplantıya Okçular Köyü Muhtarı Ali Ürküt, köyün eski Muhtarı Özcan Uzun, Yukarıbey Köyü Muhtarı Yusuf Doğan, Kadıköy Muhtarı Orhan Tural ile Bergama Çevre Platformu öncülüğünde, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP) ve Ayvalık Tabiat Platformu katıldı. Yöre halkına Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, CHP’li Meclis Üyesi Hasan Yaşar, İYİ Parti Meclis Üyesi Av.Olgu Altuğ Kemaller’de destek verdi.

"MADENSİZ OLUR, FISTIKSIZ OLMAZ"

Çevreciler tarafından; "Kozak'ta taş ocaklarına hayır" ve "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" pankartı ile "Kozak'ta taş ocağı istemiyoruz", "Yaşamı savunuyoruz, Kozak'a sahip çıkıyoruz", "Okçular'da taş ocağı istemiyoruz", "Madensiz olur, fıstıksız olmaz", "Kozak'ın madeni fıstıktır" ve "Doğa talanına son" yazılı dövizler açıldı.

“SOLUDUĞUMUZ HAVAYA İPOTEK KOYDULAR”

Toplantı öncesi söz alan ve taş ocakları ile ilgili bilgilendirilmeye ihtiyaçlarının olmadığını ifade eden Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel; “Bu taş ocağı köyün 150 metre kadar yakınına gelen, 95 hektarı kapsayan devasa bir proje. Bu projenin doğadaki canlılara ve bu köyde yaşayan insanlara hiçbir hayrı yoktur. Burada taş ocaklarından ne çektiğimiz köylülerimiz biliyor. Artık o kadar köyün içine girdiler ki, neredeyse soluduğumuz havaya ipotek koymuş hale geldiler. Onun için biz burada bilgilenmek istemiyoruz. Bu toplantının yapılmasını istemiyoruz” dedi.

“TÜM CANLILARI TEHDİT EDİYOR”

Engel ayrıca; “Bu bölge İzmir – Manisa çevre planında 1’inci derece tarım alanı geçiyor. Bu 96 hektarlık devasa alanda yani 960 dönümlük bu yerde fıstık çamları var, üzüm bağları var, zeytinler var ve bunlar kolay yetişmiyor. Buradan Çevre Bakanlığı’na seslenmek istiyorum. Bakanlık burada firmayla yurttaşı karşı karşıya getirmemeli. Bu köyde zaten yeteri kadar taş ocağı var ve insanlar nefes alamayacak durumdalar. İnsanların soluduğu havayı dahi elinden almak isteyen vahşi bir yaklaşım, tüm canlıları tehdit ediyor. Bu sebeple artık taş ocaklarının kapasite artırımına izin verilmemeli, var olanlar da artık kapatılmalıdır. Köylünün taş ocaklarından bir kazancı yok ama başta sağlıkları olmak üzere tarım alanlarını ve doğalarını kaybediyorlar. Burası hepimizin doğası, Bergamalılar kadar Ayvalıklıların da, Dikilililerin de köyü burası”

“BERGAMA İÇİN TALİHSİZ DÖNEM, AYVALIK BELEDİYE BAŞKANINA TEŞEKKÜR EDERİM”

“Bu dönem Bergama için talihsiz bir dönem. Geçmişte Bergama Belediyesi’nin açmış olduğu çevre davalarından şuan ki yönetim çekildi. Sağolsun Ayvalık Belediyesi bu davalarda müdahil oluyor. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e teşekkür ediyorum. Burada yaşam savunucusu olarak yer alan ve desteğe gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.