Ajans Bakırçay

Bergama Çevre Platformu; "Kozak'ta tarihin en büyük talanı yaşanıyor"

ÇEVRE

Bergama Belediyesi tarafından işlenen kent suçlarının da sıralandığı açıklamada; Kozak Yaylası'nda tarihin en büyük talanının yaşandığı belirtildi.

Bergama Çevre Platformu "5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası" nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

Kozak Yaylası'nda tarihin en büyük talanının yaşandığı belirtilen açıklamada; “Yöremizde doğamıza yapılan acımasızlığa ve yok oluşa dikkatinizi çekip ortak mücadeleye çağırıyoruz” denildi. Bergama Belediyesi tarafından işlenen kent suçları sıralandı.

Bölgedeki büyük tahribata dikkat çekilen açıklamada; “Bakırçay Ovası siyanür çöplüğü olmayı hak etmiyor. Ovacık Altın Madeni derhal kapatılıp, rehabilite edilmelidir. Çukuralan’da 3. kapasite artışı sonrası hedef Kaplan ve Aşağıbey dolayısıyla Kozak Yaylası’dır. TÜMAD altın madeninin Madra'nın sularını hızla tükettiği ve kirlettiği göz önüne alınmalıdır. Kozak’ta yüzlerce hektarlık çam fıstıklığı, üzüm bağı, zeytin vs. bulunan tarım arazisi granit taşı için yok edilmektedir. Alibeyli köyü tarıma dayalı organize sanayi projesiyle köylünün merası elinden alınıp sermayeye aktarılamaz! Cevaplı ve Karahıdırlı köylerimizin olduğu bölgede ki kalker ve mermer ocaklarını aşırı kapasite artışlarıyla zeytinliklerimize verdiği tahribat durdurulmalıdır. Bakırçayımızı ‘Karaçay’ yapıp kirleten Soma’da ki termik santral ve maden ocakları başta olmak üzere kirleticilere karşı gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. RES'ler ve GES'leri tarım alanlarımızdan, meralarımızdan uzak tutmalıyız” başlıkları dile getirildi. Ve “5 Haziran Dünya Çevre Gününü KUT-LA-MI-YO-RUZ!” sözlerine yer verildi.

BAKIRÇAY OVASI SİYANÜR ÇÖPLÜĞÜ OLMAYI HAK ETMİYOR. OVACIK ALTIN MADENİ DERHAL KAPATILIP, REHABİLİTE EDİLMELİDİR.

“1995 Yılından bu yana yöre köylüsünün direnişine ve onca yargı kararına rağmen siyasi iktidarların dayatmasıyla işletilmekte olan Ovacık altın madeninde rezerv bitmiş olmasına rağmen bilindiği gibi Çukuralan'dan gelen cevherle uzunca bir süredir işletilmektedir. Bu güne kadar 2 siyanür atık havuzu dolmuş olup toplam da 8,2 milyon metre küpü aşkın tehlikeli atık 1.derece tarım arazisi olan Bakırçay ovamızı ve yöre insanını tehdit etmektedir. Çukuralan’da 3. kapasite artışı sonrası hedef Kaplan ve Aşağıbey dolayısıyla Kozak yaylasıdır. Diğer taraftan da TÜMAD altın madeninin Madra'nın sularını hızla tükettiği ve kirlettiği göz önüne alınmalıdır”

KOZAK YAYLASINDA TARİHİNİN EN BÜYÜK TALANI YAŞANMAKTADIR.

“12 Yılı aşkın bir süredir çam fıstığında yaşanmakta olan hastalığın yöre köylüsünde yaratmış ekonomik çaresizlik köylüyü fırsat kollayan taş ocaklarının ve kereste tüccarlarının kucağına itmiştir. Yüzlerce hektarlık çam fıstıklığı, üzüm bağı, zeytin vs. bulunan tarım arazisi granit taşı için yok edilmektedir. Devasa taş blokların alınmasıyla doğada telafisi imkânsız bir şekilde ekosistemin yara aldığı bir eko kırım yaşanmaktadır. Arazisinde granit taşı olmayan bir kısım köylü de çam fıstıklığını kestirip keresteye dönüştürüp satmaktadır. Kozak ne açgözlü taşçılara nede köylünün kaderine terk edilmeyecek kadar değerlidir. Kozak’ın doğası sizin paraya dönüştüreceğini sermayeniz olamaz. Kozak yaylası içinde yaşayan yaban hayatının, börtü böceğin her türlü canlının da yuvasıdır. Yeter artık, Kozak'tan elinizi çekin!”

ALİBEYLİ KÖYÜ TARIMA DAYALI ORGANİZE SANAYİ PROJESİYLE KÖYLÜNÜN MERASI ELİNDEN ALINIP SERMAYEYE AKTARILAMAZ!

“Hasan Ağa Merasında ıslah yapılarak daha çok ailenin merada küçükbaş hayvancılık yapmasının önü açılmalıdır. Köylüye dayatılan bu projeden vazgeçilerek ata yadigârı mera köylülere tahsis edilmelidir. Köylülerimiz açmış olduğu davayı kazanmış, yargı da projeye dur demiştir. Köylünün yargı da hakkını aramasına "ihanet" diyen belediye başkanı Hakan Koştu, özür dileyip sözünü geri almalıdır”

CEVAPLI VE KARAHIDIRLI KÖYLERİMİZİN OLDUĞU BÖLGEDE Kİ KALKER VE MERMER OCAKLARINI AŞIRI KAPASİTE ARTIŞLARIYLA ZEYTİNLİKLERİMİZE VERDİĞİ TAHRİBAT DURDURULMALIRDIR.

Bölgemizin en kaliteli zeytinlerinin yetiştiği ve geçimini zeytincilikle sağlayan Bozköy, Eğrigöl, Cevaplı, Karahıdırlı, Armağanlar ve Maruflar köylerini etkileyen üç büyük işletme zeytincilik yasasını ihlal etmekte olup bölgenin geleceğini karartmaktadır. Yöre köylüsünün feryadına kulak verilmelidir”

BAKIRÇAYIMIZI "KARAÇAY" YAPIP KİRLETEN SOMA'DA Kİ TERMİK SANTRAL VE MADEN OCAKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE KİRLETİCİLERE KARŞI GEREKLİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALIDIR.

“Bakırçay ovamıza yıllarca hayat veren Bakırçay'ın suyu sulamada kullanılamaz hale gelmiştir. Çay'da ki canlı yaşamı da neredeyse yok olmaya yüz tutmuştur. Her yıl görülen toplu balık ölümleriyle de yaban hayatı yok olma noktasına gelmiştir. Acil harekete geçilmelidir”

BERGAMA BELEDİYESİ KENT SUÇU İŞLEMEYE DEVAM EDİYOR.

"’Millet Bahçesi’ projesiyle seçilmiş meclis üyelerinin ve Bergamalının iradesi alınmadan karar verilmiştir. Bu kentimize ve insanımıza yapılan büyük bir saygısızlıktır. Üç yıldır kent merkezinde ki Çamlıpark basit bir peyzaj düzenlemesi yapılmadığından hizmete açılmamıştır. Burada tarihi ağaçlar bakımsızlıktan kuruma noktasına gelmiştir. Bu yetmezmiş gibi şimdi de adına ‘Zeytin park’ denilen Vakıf Zeytinliği betona boğularak ağaçların sonu getirilmek isteniyor”

“Bergama Belediyesi üç yıldır Kozak taş ocaklarıyla yağmalanırken, TÜMAD Altın, Madra'nın sularını hızla tüketip kirletirken susuyor. Bakırçay'da kirlilik had seviyede iken vd. çevre sorunları karşısında kamu görevini yerine getirmiyor. Bergama Belediyesi’ni bir kez daha havamıza, suyumuza toprağımıza ve kentimize sahip çıkmaya çağırıyoruz”

RES'LER VE GES'LERİ TARIM ALANLARIMIZDAN, MERALARIMIZDAN UZAK TUTMALIYIZ.

“Bergama Çamavlu köyümüz merası başta olmak üzere RES'lerin tahribatına son verilmelidir”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.