Ajans Bakırçay

Bademli Muhtarından “Kum Zambağı” uyarısı!

ÇEVRE

Maraş; “Doğamıza, canlılarımıza, özellikle de endemik bitki türlerine dikkat edelim”

Bademli Köyü Muhtarı Neslihan Kutlu Maraş, doğası ve masmavi denizi ile adeta yeryüzü cennetini andıran Bademli’de denize giren vatandaşları uyardı; “Doğamıza, canlılarımıza, özellikle de endemik bitki türlerine dikkat edelim”

Bademli Köyü Muhtarı Neslihan Kutlu Maraş, nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkiler arasında gösterilen ve Türkiye’nin de imzaladığı Uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan ‘kum zambağı’ ve diğer canlılar için uyarılarda bulundu. Maraş özellikle Garip Adası’nda oldukça yaygın olan endemik bitki türü kum zambağının tur tekneleri ile denize girmeye gelen vatandaşlar tarafından koparıldığını söyledi.

YAŞAM ALANLARIMIZI KORUMALIYIZ

Maraş yaptığı açıklamada; “Ülkemizin farklı yerlerinden gelen yangın haberleri ve daha farklı nedenlerle yaşanan doğa felaketleri hepimizi derinden sarsıyor. En azından kendi yaşam alanlarımızda çevremize karşı duyarlılığımızı arttırmalıyız. Muhtarlık olarak başlattığımız temiz Bademli kampanyalarının yanı sıra çevremizdeki bitki örtüsü ve diğer canlı yaşamlarını da korumamız gerekiyor” dedi.

60 BİN LİRA PARA CEZASI VAR

Endemik bitki türü kum zambaklarına dikkat çeken Maraş; “2012 yılında Dikili Kabakum sahilindeki kum zambakları, Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin’in uyarılarıyla belediye tarafından koruma altına alınmıştı. Aynı kum zambaklarından köyümüzde kat kat fazla bulunuyor. Özellikle dış ada dediğimiz Garip Ada’da bu bitki türü oldukça yaygın. Ancak özellikle tekne turları ile adaya gelen vatandaşlarımızın tehdidi altında. Hâlbuki bu bitki türünün koparılması yasak ve 60 bin lira cezası var. Tüm uyarılarımıza rağmen bu konuda dikkatsiz davranılıyor” dedi. Daha önce bu konuda Dikili Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bilgi verdiğini ve Sahil Güvenlik botu ile gelen personelin tekne kaptanlarını anons yapmaları konusunda uyardığını ifade eden Maraş; “Sürekli takip etmek zor oluyor. Bu konuda kaptanların bilinçlendirilmeleri ve müşterilerine sürekli anons yapmaları gerekiyor. Bu konuda çalışma yapıyoruz” dedi.

YAKILAN MANGALLARA DİKKAT

Bademli kıyı ve koylarında tatilcilerin dikkatsizce mangal yaktıklarını ve çöplerini bırakarak gittiklerini söyleyen Maraş; “Yakılan mangallardan kalan küllere dikkat etmek gerekiyor. İzmir’de yaşanan yangın felaketi hepimizi derinden yaraladı. Bu ve benzeri felaketleri yaşamak istemeyiz. Bademlimizin her yeri farklı canlılara ev sahipliği yapıyor. Dış adanın büyük özelliklerinden biri yabani tavşanlar. Ayrıca bırakılan çöplerde doğayı tahrip ediyor. Lütfen dikkat edelim” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.