Ajans Bakırçay
2022-11-08 10:37:44

Bingit (Skutır) Kazaları

Dr. Ceyhun Balcı

08 Kasım 2022, 10:37

Kent yaşamının güncel sorunlarından birisi olarak her geçen gün artan ağırlıkta karşımıza çıkar oldu bu kazalar.

Dilimiz son zamanlarda artan saldırılara karşın oldukça türetken ve gelişmeye açık bir dildir. Dili kullanan bizler de Türkçeyi geliştirebiliriz. Skutır olarak bilinen aygıta BİNGİT demeyi öneriyorum. Bu önerimi Türk Dil Kurumu’na da ilettim. Şimdilik yanıt verilmemiş olsa da üzerinde düşünülüyor olduğunu varsaymak istiyorum.

Birkaç yıldır bingitler kent yaşamında yer alır oldu. Çevreci ve trafikten bağışık yanıyla öne çıktı. Diğer yandan ise özellikle kaldırımları kullanan bingit kullanıcıları yeni sorunlara yol açtılar.

Sessiz sedasız yanı başınızdan geçen bu araçların kaldırımdaki tüm canlılar için ama özellikle de çocuklar, yaşlılar ve engelliler için önemli sorun olduğu kuşkusuzdur.

Kervan yolda dizilir anlayışı gereğince önce alabildiğine izin verilen bu yenilik son günlerde geometrik şekilde artan kazalarla gündemde yer almaya başladı. Kimi bingit kazalarının ölümle sonuçlandığını da eklemiş olalım.

Bu yeni aygıt aracılığıyla kendisini gösteren ölümcül sonuçlar bizleri kentlerdeki yoğun yaşam olgusuyla da yüzleştirdi. Birim alana olabildiğince çok insanı doluşturan anlayışı kentleşmeyle özdeş tuttuğumuz sürece sorunlar büyümeyi sürdürecek gibi görünüyor.

Öteden beri var olan kaldırım sorunu, yoğunlaşan bingit kullanımıyla birlikte bir kez daha gündeme geldi. Kaldırımlar esnafın ek kullanım alanı olmasının yanı sıra her türden taşıtın kullanabileceği ortam olarak da kullanılmaktaydı. Bingitler, deyim yerindeyse bu sorunun üzerine tüy dikmiş oldu.

Bu ve benzeri sorunları çözmek zor olsa da olanaksız değil. Bu doğrultuda benimsenmesi gereken ilke “kamu yararı” eksenli olmalıdır. Bu ilkesellik yaşama geçmedikçe çözüm yakında değildir.

Ancak, kaldırımları otomobillerin, motosikletlerin, bisikletlerin, esnafın işgalinden kurtaramayan, otobüs duraklarını bile otobüsler dışında herkesin kullanımına açan “bırakınız yapsınlarcı” anlayışla baş etmedikçe bingit sorunu büyümeyi sürdürecektir. Bu sorun büyüdükçe de yaralanmalı ve hatta can yitimli kaza haberlerinin sayısı her geçen gün artacaktır.

Kamu otoritesinin kamuyu korumadığı kamu yararını gözetmediği yerde iş başa düşecektir.

Umulmadık anda ve yerde bingit kazasına uğramak istemiyorsanız…

Aman dikkat…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.