Ajans Bakırçay

Ailesi Dikili'de yaşayan genç bilim adamına büyük ödül

BİLİM

Ailesi Dikili'de yaşayan, İzmir'li Dr. Onur Günlü, Almanya'da iki yılda bir düzenlenen Johann Philipp Reis Ödülü'ne layık görüldü. Günlü, bu ödüle alan ilk ilk Türk oldu.

Ailesi Dikili'de yaşayan İzmirli genç bilim insanı Dr. -Ing. Onur Günlü Almanya'da iki yılda bir düzenlenen Johann Philipp Reis Ödülüne layık görüldü.

Böylece Onur Günlü, telefonu Graham Bell’den yaklaşık 15 yıl önce icat eden Johann Philipp Reis adına 1986’dan beri verilen Johann-Philip-Reis Ödülü’ne layık görülen ilk Türk oldu. Günlü’ye verilen ödül; iletişim ve haberleşme teknolojileri alanlarında sıra dışı ve yenilikçi yayınları olan 40 yaş altı bilim adamlarına 2 yılda bir veriliyor.

Onur Günlü’nün ödülü almasını sağlayan çalışmasının adı "Bilgi sistemlerinde kanıtlanabilir güvenlik". Doktora ve doktora sonrasında devam eden bir bu çalışmayla fiziksel ve klonlanamayan fonksiyonlar ile dijitalleşen dünyada iletişim araçlarının güvenliği sağlanmış olacak.

KİŞİYE AİT KOPYALANAMAYAN BİLGİ TEORİMİ GELİŞTİRDİM

Almanya dışından ilk kez ödüle layık görülen Onur Günlü; "Bu yüzyıl dijital bir yüzyıl, hemen hemen her şeyimiz dijital platformlarla yürüyor. O halde bu alanın güvenliği kişisel olmalı diye düşünüyorum. Adeta bir parmak izi gibi kişiye ait kopyalanamayan bilgi teorimi geliştirdim” dedi.

Günlü ayrıca; “Kendim için şunu söyleyebilirim; akademik başarılar ne kadar büyük olursa olsun elbet bir başlangıç noktası vardır. Bende bu coğrafyanın insanı olarak kendimi geliştirirken yaşadığım şehirde doğru bilgiyi bulmaya çalıştım. Doğru eğitim, başarıya götüren doğru kararlar. Bazen bilgi sizi bulmaz, siz onu bulmak zorunda kalabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

BERLİN ELÇİSİ

Doktora tezinin konusu olan fiziksel ve kopyalanamayan fonksiyonlar (physical unclonable functions) üzerine yayınladığı 40’dan fazla makalesi bulunan Dr.-Ing. Onur Günlü, doktora sonrası araştırmaları için Berlin Teknik Üniversitesi’ne geçerek Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın (BMBF) desteklediği bir projeye; proje lideri olarak katılmıştı. Su anda Almanya’daki Siegen Üniversitesi’nde araştırma grup lideri olan Günlü ayrıca; Berlin’deki BrainCityBerlin isimli kuruluş içerisinde Berlin’in akademik ve ticari dünyaya tanıtılması amacıyla Berlin elçisi olarak yer alıyor.

Dr.-Ing. Onur Günlü ödülünü 24 Kasım 2021‘de Johann Philipp Reis’in doğduğu şehir olan Gelnhausen’da aldı.

AKADEMİK YAŞAMI BAŞARILARLA DOLU

ONUR GÜNLÜ KİMDİR?

1989 İzmir doğumlu. 2006 yılında Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi’ni en başarılı öğrenci ve Türkiye 51.si olarak tamamladı. 2011 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünü de üstün başarı öğrencisi olarak bitirip, Türk Eğitim Vakfı’nın bursuyla Münih Teknik Üniversitesi’ne gitti.

2013 yılında Münih’te Haberleşme Mühendisliği yüksek lisansını yüksek dereceyle bitirdi. 2018 yılında aynı üniversitede dünyaca ünlü Profesör Gerhard Kramer’in yanında bilgi teknolojileri üzerine doktora tezini yazdı. Aynı yıl yazdığı tezi ünlü profesörlerden oluşan komite önünde savundu ve Dr.-Ing. ünvanını elde etti.

Dr.-Ing. Onur Günlü su anda bilgi teorisini kullanarak dijital cihazları kanıtlanabilir şekilde güvenli hale getiren yöntemleri geliştirmektedir ve bu alandaki makaleleri ve patentleriyle Almanya ve dünyanın dijital bilgi gizliliğine olan bakışını değiştirmeyi amaçlamaktadır.

Günlü Johann Philipp Reis adına 1986’dan beri 2 yılda bir verilen Johann-Philip-Reis Ödülü’ne 2021 yılı için layık görülen ilk Türk olmuştur.

JOHANN PHİLİPP REİS ÖDÜLÜ

Bu ödül Deutsche Telekom, Alman Elektrik, Elektronik ve Bilgi Teknolojisi Derneği (VDE) ve Gelnhausen ve Friedrichsdorf belediyelerinin katkılarıyla toplamda 10.000 EURO’luk bir para ödülünü de içermektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.