Ajans Bakırçay
2021-12-28 11:47:12

¡Ay Carmela!

Serhat Angün

28 Aralık 2021, 11:47

¡Ay Carmela!, ilk kez Yarımada Savaşı’nda (Guerra de la Independencia) İspanyol gerillaları tarafından Napolyon’a karşı söylenen bir şarkıydı. Şarkının ünlenmesi için yıllar geçmesi gerekmekteydi.

Milliyetçilerin İkinci İspanya Cumhuriyeti’nden kurtulmak için düzenlediği askeri darbe tam olarak planlandığı gibi gitmemişti ve büyük bir iç savaşa dönüşmüştü. Yarımada Savaşı’ndan kalan şarkı, uyarlanarak İspanyol Cumhuriyetçilerin ve Uluslarası Tugaylar’ın en sevdiği şarkı haline geldi.

Şarkı; 15. Tugay’ın ve Ebro Ordusunun başarılarını kutlamak, savaş sırasında Franco önderliğinde savaşan Mağripliler, milliyetçi ve paralı askerlere karşı alınan zaferlerin altını çizmekle birlikte savaşta yapılan kanlı muharebeleri ve İspanya Cumhuriyetini işgal etmek için gelen güçlerin verdiği ağır kayıpları da dile getirmekteydi. Ne yazık ki İspanya İç Savaşı, cumhuriyetçilerin yenilgisi ve Franco’nun kendi diktatörlüğünü kurmasıyla sona ermiştir.

Diktatörlüğün 1975’te son bulmasından sonra 1978’de anayasal monarşi geri gelmiştir. 1990’da ise Carlos Saura tarafından şarkıyla aynı ada sahip bir filmi yapılmıştır. Carlos Saura, gençliğinden beri Franco’nun düşüncelerini sevmemişti ve sanatını da bu düşünceleriyle icra etmişti. Yine de bir diktatörün hüküm sürdüğü bir devlette, diktatörü eleştirmeniz çok mümkün değildir. Carlos’un eleştirileri başlarda hafif ve örtülüyken, giderek keskinleşiyordu. Sanatına uygulanan sansürler ise onun sanatını sadece daha da keskinleştiriyordu. Saura’nın filmleri İspanya’yı uluslararası platformlarda çok iyi tanıtmasından dolayı hiçbir zaman yasaklanamadı ve bir diktatörlüğe göre olmasından daha iyi davrandı.

Kısaca, İspanya tarihinde insanların isyan etmesi için birçok şey olmuştur ama isyanın sesi farklı yöneticilere karşı hep aynı kalmıştır. Aslında çok şaşırmamak lazım. Halkını demir yumrukla yönetmeye çalışan bir despot, kapısında kendisini bekleyen bir isyana da hazır olmalıdır.

Er ya da geç insanlar, kendilerine emirler yağdıran bir zorbanın kendilerine yaptıklarını kat be kat ödetecektir.

Bu böyle biline…

Yorumlar (1)

Sedat kıvrak 2 Yıl Önce

Yüreğine kalemine sağlık

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.